Fost condamnat pentru delapidare, directorul Stadionului Național Arcul de Triumf mai are un dosar

DE Valeria Cupă | Actualizat: 22.10.2024 - 15:28
Radu Popa, fost condamnat pentru delapidare, directorul Stadionului Național Arcul de Triumf mai are un dosar Foto: gsp.ro /INQUAM Photos/Ștefan Constantin
Radu Popa, fost condamnat pentru delapidare, directorul Stadionului Național Arcul de Triumf mai are un dosar Foto: gsp.ro /INQUAM Photos/Ștefan Constantin

Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf, fost condamnat pentru delapidare, mai are un dosar penal, de data aceasta cu Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart Snagov. Acum a blocat accesul echipei naționale de rugby pe "Arcul de Triumf".

SHARE

Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf, fost condamnat pentru delapidare, mai are un dosar penal, de data aceasta cu Complexul Sportiv Național  Nicolae Navasart Snagov. Următorul termen în acest dosar aflat la Tribunalul Ilfov va fi la 15 ianuarie 2025.

În primă instanță, Judecătoria Buftea a decis că Radu Popa trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 185.704,59 de lei, plus dobânda penalizatoare către Complexul Sportiv Național  Nicolae Navasart Snagov. Dosarul este pe rolul instanțelor de șapte ani.

Fost condamnat pentru delapidare, directorul Stadionului Național Arcul de Triumf mai are un dosar

Popa Dan Septimiu Radu  a ocupat numeroase funcții de conducere în instituții publice: director al Administrației Lacuri Parcuri București (ALPAB), șef al Administrației Fondului pentru Mediu, consilier personal la Electrocentrale București (ELCEN), membru în Consiliul de Administrație al Bursei Română de Mărfuri București, director al Complexului Sportiv Național „Nicolae Navasart” și poate continua.

Citește și: Guvernul i-a dat Stadionul de Rugby Arcul de Triumf lui Novak, deși există un litigiu în instanță

Condamnat la închisoare cu suspendare

"O problema majoră apare în numirea lui Popa Dan Septimiu Radu în postul de director adjunct la CCSS Tei: pe 1 februarie 2018, Curtea de Apel București a decis, definitiv, să fie condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri.

Inițial, instanța de fond, Judecătoria Sectorului 5, l-a condamnat pe Popa, la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și o muncă neremunerata în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul DGASPC Sector 4. Conform motivării instanței, pe când acesta ocupă funcția de director al Bursei de Mărfuri București ”folosindu-se de înscrisuri false, și-a însușit și traficat pentru sine și pentru altul, bani și bunuri pe care le administra, creând un prejudiciu în dauna societăților BRM S.A. în valoare totală de 219.539,80 lei din care s-a recuperat suma de 24.800 lei”.

Conform deciziei Curții de Apel în Dosarul 25468/299/2015, în baza art.71 C. pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza a ÎI-a şi lit.b C. pen. din 1969, adică dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, precum și dreptul de a ocupă o funcție implicând exercițiul autorității de stat", a arătat Sindicatul Național Sport și Tineret atunci când Popa Dan Septimiu Radu a fost numit director adjunct la CSS Tei. 

Dosarul în care a fost pronunțată această hotărâre de către Curtea de Apel București are numărul 25468/299/2015, însă fișa sa, pe Portalul Instanțelor de Judecată, este complet anonimizată, inclusiv părțile și minutele pe scurt ale ședințelor de judecată.

" În dosarele în care a fost cercetat, se regăsesc caracterizările și expresiile: delapidare în formă continuată, înscrisuri false, închisoare cu suspendare, dauna, condamnat, însușire necuvenita, traficat pentru sine și pentru altul, inculpat, prejudiciu, interzicerea ocupării unei funcții publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, sentința penală, 2 ani de închisoare", a mai arătat  Sindicatul Național Sport și Tineret.

Între timp, Popa Dan Septimiu Radu a făcut o cerere de reabilitare acceptată de instanță și cazierul i-a fost șters. 

Rămâne însă dosarul cu Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart Snagov care este pe rolul instanțelor de șapte ani.

Comndamnat în primă instanță în dosarul cu Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart

Popa Dan Septimiu Radu are următorul termen în dosarul cu Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart la 15 ianuarie 2025.

Conform Portalului Instanțelor de Judecată, la 8 octombrie 2019, Judecătoria Buftea a decis:

"Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 185.704,59 lei, cu titlu de despăgubire. Obligă pârâtul să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare, calculată potrivit art.3 alin.(2) din OG 13/2011 asupra sumei de 185.704,59 lei,începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la achitarea integrală şi efectivă a sumei. Ia act de solicitarea de către reclamant a cheltuielilor de judecată pe cale separată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea se va depune la Judecătoria Buftea în cazul exercitării căii de atac.Pronunţată astăzi, 08.10.2019 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei".

La cinci ani după această decizie, Tribunalul Ilfov nu a reușit încă să dea un verdict final în acest dosar.

CSN Arcul de Triumf dat în judecată pentru datorii

Popa Dan Septimiu Radu anunțat că interzice accesul echipei naționale de rugby pe terenul istoric al acestui sport, întrucât Federația Română de Rugby ar avea datorii către CSN Arcul de Triumf. 

Însă președintele FRR a arătat nu doar că nu are datorii către "Arcul de Triumf", mai mult, unele facturi au fost achitate în avans.

Pe de altă parte CSN Arcul de Triumf a fost dat în judecată pentru întîrzierea plății unor servicii furnizate de Compania Stingeri și Intervenții S.A.

Conform Portalului Instanțelor, Judecătoria Sector 1 a decis la 27.09.2024: "Admite cererea formulată de creditoarea Compania Stingeri și Intervenții S.A. în contradictoriu cu debitoarea S.C. Complex Sportiv Național „Arcul de Triumf” București. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicarea ordonanței, suma de 141.435,40 lei, reprezentând debit principal, şi penalități de întârziere conform art. 6.2. din contractul de servicii nr. 91 din 29.03.2023 de la data scaden?ei fiecărei facturi ?i până la data plă?ii efective.

Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie de drept. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la data comunicării, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 27.09.2024"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te