Majoritatea cheltuielilor, potrivit CaleaEuropeană.ro, vor viza șomajul tehnic al angajaților, achiziția de echipamente medicale, stimulente financiare pentru medicii-eroi și relansarea întreprinderilor mici și mijlocii.
Banii vin în două tranșe, de 666 de milioane de euro și, în aprilie, restul.
Prima tranșă este în conturile deschise la BNR și urmează să se facă plățile și decontările din fonduri europene conform categoriilor de cheltuieli planificate în această perioadă.
Prima plată este legată de șomajul tehnic. Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență 30/2020, se suportă 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult din salariul mediu brut.
„Acesta este algoritmul de calcul pentru această categorie de cheltuială. În cadrul Programului Operațional Capital Uman există o primă parte de fonduri de 300 de milioane de euro pe care am identificat-o și a cărei decontare va începe cu luna mai. Angajatorii plătesc în momentul de față din fondurile alocate în avans din bugetul asigurărilor pentru fondurile de șomaj”, a precizat Boloș.
Urgența o constituie achiziționarea echipamentelor medicale -ventilatoare, stații de monitorizare la terapie intensivă, injectomate, laringoscoape etc - pentru care se prevede o cheltuială de 350 de milioane de euro. Mai sunt și echipamentele de protecție medicală (măști, viziere, combinezoane, dezinfectanți) plus stimulente de risc pentru medicii din linia întâi, pentru care trebuie o reglementare la nivelul Guvernului.
Fondul pentru sporurile personalului medical va fi „destul de generos”.
„Este posibil să fie de ordinul sutelor de milioane de euro dacă durata aceasta de declarare a stării de urgență se prelungește. Nu aș dori să avansez sume pentru că este foarte delicat, este o reglementare care aparține Ministerului Sănătății și acesta este cel care inițiază propunerile pe domeniu” a precizat Boloș.