Fenomene mai puțin obișnuite pe Lună: A început să se micșoreze. Au loc cutremure care durează ore

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.02.2024 - 18:22
Fenomene mai puțin obișnuite pe Lună: A început să se micșoreze. Au loc cutremure care durează ore - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Fenomene mai puțin obișnuite pe Lună: A început să se micșoreze. Au loc cutremure care durează ore - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Fenomene mai puțin obișnuite pe Lună: A început să se micșoreze. Pe satelit au loc cutremure care durează ore.

SHARE

O regiune a Lunii, care se află în centrul atenției omenirii, deoarece ar putea conține gheață/apă, ar putea fi mai puțin ospitalieră decât se credea, potrivit unei noi cercetări.

Interesul pentru polul sudic lunar a crescut anul trecut, când misiunea Chandrayaan-3 a Indiei a reușit prima aterizare ușoară în zonă, la doar câteva zile după ce nava spațială rusă Luna-25 s-a prăbușit în timp ce încerca să realizeze aceeași performanță.

Fenomene mai puțin obișnuite pe Lună: A început să se micșoreze. Au loc cutremure care durează ore

NASA a selectat regiunea ca loc de aterizare pentru misiunea sa Artemis III, care ar putea marca întoarcerea astronauților pe Lună încă din 2026, iar China are, de asemenea, planuri de a crea viitoare habitate acolo. 

Dar acum, un studiu finanțat de NASA trage un semnal de alarmă. Pe măsură ce miezul Lunii se răcește și se micșorează treptat, suprafața sa dezvoltă cute - precum un strugure care se micșorează într-o stafidă - care creează "cutremure lunare" care pot dura ore întregi, precum și alunecări de teren.

Citește și: S-a prăbuşit pe Lună prima misiune rusă în 47 de ani

La fel ca restul suprafeței satelitului natural, zona polului sud - care face obiectul unui interes atât de mare - este predispusă la aceste fenomene seismice, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare pentru viitorii coloniști și echipamente umane.

"Acest lucru nu este pentru a alarma pe nimeni și cu siguranță nu pentru a descuraja explorarea acelei părți a polului sudic al Lunii", a declarat, potrivit CNN, autorul principal al studiului, Thomas R. Watters, cercetător senior emerit în cadrul Centrului pentru Studii Pământene și Planetare al Muzeului Național al Aerului și Spațiului, "ci pentru a atrage atenția asupra faptului că Luna nu este acest loc benign unde nu se întâmplă nimic".

Care este sursa cutremurelor de pe Lună

Luna s-a micșorat cu aproximativ 45 de metri în circumferință în ultimele câteva milioane de ani - un număr semnificativ în termeni geologici, dar prea mic pentru a provoca vreun efect de undă pe Pământ sau la ciclurile de maree, potrivit cercetătorilor.

Pe suprafața lunară, însă, este o altă poveste. În ciuda a ceea ce ar putea sugera aspectul său, Luna are încă un interior fierbinte, ceea ce o face activă din punct de vedere seismic.

"Există un nucleu exterior care este topit și care se răcește", a spus Watters. "Pe măsură ce se răcește, luna se micșorează, volumul interior se schimbă, iar crusta trebuie să se adapteze la această schimbare - este o contracție globală, la care contribuie și forțele mareice de pe Pământ".

Deoarece suprafața Lunii este fragilă, această tracțiune generează fisuri, pe care geologii le numesc falii.

"Se crede că Luna este acest obiect mort din punct de vedere geologic, unde nu s-a întâmplat nimic timp de miliarde de ani, dar acest lucru este departe de adevăr", a spus Watters.

"Aceste falii sunt foarte tinere și se întâmplă lucruri. De fapt, am detectat alunecări de teren care au avut loc în perioada în care Lunar Reconnaissance Orbiter s-a aflat pe orbita Lunii."

Lunar Reconnaissance Orbiter, sau LRO, al NASA, a fost lansat în 2009 și cartografiază suprafața Lunii cu diverse instrumente.

Citește și: FOTO Fenomen meteo rar. Din București s-au văzut munții aflați la 150 de km. Cum se explică

În noul studiu, publicat la 25 ianuarie în The Planetary Science Journal, Watters și colegii săi au folosit datele colectate de LRO pentru a face legătura între un cutremur puternic pe Lună - detectat cu instrumentele lăsate de astronauții de pe Apollo în urmă cu peste 50 de ani - și o serie de falii la polul sud lunar.

"Știam din experimentul seismic Apollo, care a constat în patru seismometre care au funcționat pentru o perioadă de aproximativ șapte ani, că au existat aceste cutremure lunare de mică adâncime, dar nu știam cu adevărat care era sursa", a adăugat Watters.

"Știam, de asemenea, că cel mai mare dintre cutremurele lunare de mică adâncime detectate de seismometrele Apollo a fost localizat în apropierea polului sud. A devenit un fel de poveste polițistă încercarea de a ne da seama care era sursa și se pare că aceste falii tinere sunt cel mai bun suspect."

Cel mai puternic cutremur înregistrat a avut o magnitudine echivalentă cu 5,0. Pe Pământ, acest lucru ar fi considerat moderat, dar gravitația mai mică a Lunii l-ar face să se simtă mai rău, a spus Watters.

"Pe Pământ, ai o gravitație mult mai puternică care te ține atașat de suprafață. Pe Lună, aceasta este mult mai mică, astfel încât chiar și o mică accelerație la sol te va face să te ridici din picioare, dacă mergi pe jos", a spus el. "Acest tip de zguduială poate începe să arunce cu adevărat lucrurile într-un mediu cu gravitație scăzută", potrivit CNN

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te