Femeile au luptat 65 de ani pentru o zi a lor, pe 8 martie. Țările în care au obținut o zi liberă

DE Alex Darvari | 08.03.2023 - 14:54
Femeile au luptat 65 de ani pentru a avea o zi a lor pe 8 martie. - Foto: Pexels / Fox

Femeile au luptat 65 de ani pentru a avea o zi a lor pe 8 martie. Deși prima sărbătoare de 8 martie a fost în anul 1910, abia în 1975 ONU a decis să recunoască, să sărbătorească și să încurajeze Ziua femeii de 8 martie.

SHARE

La 28 februarie 1909, Partidul Socialist din America, pe atunci activ, a sărbătorit prima Zi Națională a Femeii, în memoria celor 15.000 de femei care au protestat la New York împotriva condițiilor grele de muncă și a salariilor mai mici. 

În 1910, Clara Zetkin, o susținătoare a drepturilor femeilor și liderul Biroului pentru femei al Partidului Social Democrat din Germania, a propus ideea unei Zile Internaționale a Femeii la nivel mondial. 

La 19 martie 1911, a avut loc prima Zi Internațională a Femeii, la care au participat peste 1 milion de persoane din Austria, Danemarca, Germania și Elveția. 

A fost nevoie să se ajungă în anul 1975 pentru ca Organizația Națiunilor Unite să recunoască și să înceapă să sărbătorească Ziua Internațională a Femeii (IWD). De atunci, ONU a servit drept sponsor principal al evenimentului anual, încurajând mai multe țări să recunoască "actele de curaj și hotărâre ale femeilor obișnuite care au jucat un rol remarcabil în istoria țărilor și comunităților lor".

Scopul zilei variază în funcție de țară

În unele, este o zi de protest, în timp ce în altele, este un mijloc de promovare a egalității de gen. În alte țări, Ziua Internațională a Femeii este observată ca o sărbătoare națională. 

Ziua Internațională a Femeii este recunoscută ca o sărbătoare națională oficială în Afganistan, Armenia, Belarus, Cambodgia, Cuba, Georgia, Laos, Mongolia, Muntenegru, Rusia, Uganda, Ucraina și Vietnam. 

În anumite țări, precum Albania, Macedonia, Serbia și Uzbekistan, Ziua Femeii a fost combinată cu Ziua Mamei, o fuziune menită să sublinieze importanța femeilor ca mame.

În China, multor femei li se acordă o jumătate de zi liberă de la serviciu, în timp ce în Italia Festa della Donna este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje pe care le poți trimite pentru iubite, mame, prietene de 8 martie

Începând din 1996, fiecare Zi Internațională a Femeii are o temă oficială. 

Prima temă adoptată de ONU în 1996 a fost "Celebrarea trecutului, planificarea viitorului".

Anul acesta, site-ul web al Zilei Internaționale a Femeii a precizat că este #EmbraceEquity. După cum se precizează pe site, 2023 se concentrează pe modul în care echitatea de gen trebuie să facă parte din ADN-ul fiecărei societăți.

Un alt punct de atracție al acestui an este tema ONU, care este "DigitALL: Inovare și tehnologie pentru egalitatea de gen", cu scopul de a face oamenii să conștientizeze importanța și contribuția tehnologiei digitale în dezvăluirea problemelor legate de inegalitatea de gen și de discriminare.

Citește și: Ce au făcut polițistele de Ziua Femeii. ”Este un act de generozitate și compasiune”

IWD va explora impactul decalajului digital de gen asupra inegalității pentru femei și fete, întrucât ONU estimează că lipsa accesului femeilor la lumea online va cauza o pierdere de 1,5 trilioane de dolari în produsul intern brut al țărilor cu venituri mici și mijlocii până în 2025, dacă nu se iau măsuri, potrivit euronews.com.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te