Reprezentanţii FPTR sunt nemulţumiţi pentru că în cadrul discuţiilor purtate în urmă cu două săptămâni, la Guvern, premierul Ludovic Orban ar fi sugerat că restaurantele complexelor hoteliere ar putea fi deschise în jurul datei de 15 iunie, iar acest termen se pare că nu mai intră în discuţie acum.
„Promisiunea că pe 15 iunie, dacă nu se întâmplă nimic rău, vom deschide, am luat-o pe cuvânt şi am angajat. Avem la ora asta peste 60.000 de persoane care s-au reintegrat la locul de muncă de la şomaj”, a declarat Mohammad Murad în cadrul unei conferințe de presă.
Iar acum, a afirmat Murad, decizia de amânare a deschiderii restaurantelor din incinta hotelurilor creează o situație foarte dificilă. Acesta spune că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarului de stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, Raed Arafat, au luat decizia amânării.
Preşedintele FPTR a lansat supoziţia că celor doi oficiali „le-ar fi teamă să-şi asume decizia de a recomanda deschiderea restaurantelor şi a mai sugerat că de fapt se doreşte ca patronii să deschidă unităţile pe cont propriu şi acest lucru să fie acceptat tacit”.
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, la Brăila, că deschiderea restaurantelor în spaţii închise este o măsură prematură, care poate duce, potrivit evaluării de risc epidemiologic pe care a făcut-o, la o creştere a numărului de infectări cu noul tip de coronavirus.
Şeful Executivului a precizat că, deocamdată, s-a permis deschiderea teraselor, iar cei care au hoteluri, aproape toţi au şi terase, deci pot asigura servirea mesei în aceste spaţii sau în sistem de room-service.
Potrivit comunicatului FPTR, emis miercuri, o întârziere a deschiderii restaurantelor după data de 15 iunie pune turismul românesc, în plin sezon estival, într-un dezavantaj uriaş comparativ cu alte ţări din zonă, care au ridicat deja aceste restricţii, relaxând măsurile din industria HoReCa.