În 2017, Corina Crețu și Plumb ne asigurau că-n 2018 va începe construcția spitalelor regionale

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.03.2020 - 16:51
Corina Crețu și Rovana Plumb, în 2018 Foto: Facebook

În 2017, comisarul european Corina Crețu și ministrul Fondurilor Europene de la acel moment, Rovana Plumb, anunțau că-n 2018 va începe construcția spitalelor europene. Ulterior, Crețu s-a certat cu Dragnea și a criticat PSD pentru amânarea acestor investiții.

SHARE

România n-a reușit nici o investiție majoră în sănătate în ultimii 30 de ani, deși a avut și resurse interne, și fonduri europene.

Cea mai importantă resursă, probabil definitiv pierdută, au fost fondurile europene care trebuiau să fie dirijate spre construcția unor spitale regionale. Guvernarea PSD a ratat această finanțare, deși în 2017 dădea asigurări că situația este deblocată. 

“Legat de spitalele regionale, aceasta e cea mai bună veste și este normal ca pe cetățeni să îi intereseze acest lucru. Studiile de fezabilitate vor fi gata în septembrie. Acestea sunt făcute de Banca Europeană de Investiții, potrivit unui raport de colaborare între Guvern și Banca Europeană de Investiții. Deci avem garanția că vor fi proiecte bine făcute, proiecte matue, iar apoi va începe proiectul de licitații (...) Ceea ce i-am recomandat premierului a fost să facem tot ce ne stă în putere să înceapă construcția efectivă a celor trei spitale regionale în 2018 pentru a nu pierde banii alocați“, spunea Corina Crețu în iulie 2017.

Câteva zile mai târziu, Rovana Plumb vindea aceeași gogoașă. “Le amintesc acelor personaje cu memorie selectivă că negocierile pentru Programul Operaţional Regional, în care sunt incluse cele trei spitale regionale, au fost începute de doamna comisar Corina Creţu, împreună cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în vremea în care era ministrul Dezvoltării. Programul a fost semnat la Bruxelles tot în timpul guvernării PSD, în iulie 2015, de către doamna ministru Sevil Shhaideh. Atunci s-a alocat pentru acest proiect o sumă totală de 150 milioane euro (...) Au fost într-adevăr întârzieri chiar în timpul guvernării Cioloş, care a blocat absorbţia fondurilor europene în general, nu doar în legătură cu aceste spitale. Doar la insistenţele doamnei comisar european Corina Creţu s-au urnit până la urmă şi au semnat cu BEI studiile de fezabilitate. Am recuperat însă întârzierile din acea perioadă şi am discutat chiar azi cu doamna comisar care mi-a confirmat că am reintrat în grafic. Important este să începem construcţia celor trei spitale în 2018, iar eu am convingerea că putem face acest lucru“, afirma Rovana Plumb, în 14 iulie 2017. 

Discuția despre aceste spitale a fost îngropată de PSD, treptat. “Între 2024 și 2027 este un interval de timp în care aceste spitale vor fi finalizate conform experților europeni, lucru pe care l-am spus“, afirma, în octombrie 2019 ministrul Sănătății Sorina Pintea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te