Directorul pentru politici de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher, a spus că cea mai recentă operaţiune a Rusiei a folosit peste 100 de conturi pe Facebook şi Instagram pentru a crea persoane false, care au pozat deseori drept jurnalişti în anumite ţări.
Aceste conturi au contactat apoi presa locală şi politicieni pentru a planta ştiri false despre probleme politice cu caracter diviziv, cum ar fi acuzaţii de corupţie, tensiuni etnice în Crimeea şi doborârea avionului unei companii din Malaezia în Ucraina, în 2014.
”Am ştiut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-şi amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operaţiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obţine un impact mai mare”, a explicat Gleicher.
Cele mai multe activităţi au avut loc în perioada 2016-2017, cu toate că unele conturi au fost active chiar şi în acest an.
Reţeaua nu a reuşit să atragă mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a putut să obţină publicarea unor articole în unele reţele de presă locale, a spus Ben Nimmo, director pentru investigaţii la Graphika.
”Operaţiunea a încercat să otrăvească izvorul de informaţii folosindu-se de persoane false pentru a planta mesaje pro-Kremin şi anti-occidentale online şi în presa locală”, a spus Nimmo.
Facebook a suspendat şi alte două grupuri de conturi, care nu au legătură cu operaţiunea rusească. Una era legat de o reţea iranienă identificată anterior, care avea ca ţintă Statele Unite, iar altul avea legătură cu o firmă de PR din Vietnam.