Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,97 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

EXCLUSIV Nicușor Dan, amendat pentru ce era sancționată și Firea: calitatea aerului din București

DE Petru Zoltan | 09.08.2021 - 11:19
Nicușor Dan, amendat pentru ce era sancționată și Firea: calitatea aerului din București/FOTO: Facebook/Nicușor Dan
Nicușor Dan, amendat pentru ce era sancționată și Firea: calitatea aerului din București/FOTO: Facebook/Nicușor Dan

Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, a fost amendată de Garda Națională de Mediu cu 7.500 lei pentru că nu a luat nici o măsură pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Garda a mai dat o amendă, de 50.000 lei, municipalității.

SHARE

În primăvara anului trecut, Nicușor Dan milita în campania electorală pentru un aer mai curat pentru bucureșteni. El condamna inacțiunea primarului Gabriela Firea, care nu a crease un sistem propriu de măsurare a calității aerului, astfel încât să avem o situație exactă a nivelului poluării din București.

„Primăria Capitalei are de asemenea un laborator mobil de măsurare a calităţii aerului, care se poate duce la orice sesizare a oricărui cetăţean. Dacă cetăţenii dintr-o zonă a Bucureştiului spun că e poluare, se poate duce pe loc cu acel laborator mobil şi vedea care este sursa poluării, ce tip de particule poluante sunt în aer şi de aici să deducă sursa poluării. La fel, dacă am avea o reţea mai extinsă de senzori de poluare, ne-am putea da seama imediat din ce direcţie vine respectiva poluare”, explica Nicușor Dan într-un interviu acordat RFI.

Nicușor Dan, amendat pentru ce era sancționată și Firea

Ce a făcut Nicușor Dan după ce s-a instalat în scaunul de primar al Bucureștiului? A uitat rapid de poluarea din București, chiar și de laboratorul mobil. Dar i-a readus aminte temporar Garda Națională de Mediu, care a amendat municipalitatea cu suma de 7.500 lei.

La solicitarea Newsweek România, Garda Națională de Mediu a transmis că „în luna februarie 2021 a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 7500 lei pentru nerealizarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) a Municipiului București, conform Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului”.

Fix cu un an urmă, adică în februarie 2020, Primăria Capitalei, condusă atunci de Gabriela Firea, a mai fost amendată cu 7.500 lei pentru același motiv. Atunci, ca și acum, amenda va fi plătită de municipalitate din banii bucureștenilor, nu din banii primarului general.

Ce boli provoacă poluarea

România se află pe locul 8 în Europa la numărul morților din cauza poluării: 20.000 de persoane decedate la o populație de aproximativ 20 de milioane, potrivit unui raport al Global Alliance on Health and Pollution, citat de europalibera.org. Ceea ce înseamnă că anual mor în jur de 2.000 de bucureșteni din cauza poluării.

Poluarea Bucureștiului în perioada 2010-2017 a fost obiectului unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică. Raportul a fost citat de hotnews.ro și arăta că specialiștii au constatat că în București există o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM 2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu patru ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică poluarea aerului ca fiind cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Europa. Potrivit OMS, afecțiunile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cauza a 80% din totalul deceselor premature provocate de poluarea atmosferică. Acestea sunt urmate de afecțiunile pulmonare, printre care cancerul, și de alte boli.

Amendă de 50.000 lei pentru mormanele de gunoi

Un teren viran adiacent străzii Petricani, din Sectorul 2, a fost transformat într-o adevărată groapă de gunoi a Bucureștiului. Terenul aparține municipalității.

Garda Națională de Mediu, condusă de comisarul general Octavian Berceanu, a transmis că „în luna mai 2021 a fost aplicată o amendă contravențională de 50.000 lei pentru neralizarea măsurilor prin acte de constatate, respectiv pentru neluarea măsurilor de salubrizare a terenului adiacent străzii Petricani, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare”.

Practic, Garda Națională de Mediu a solicitat inițial municipalității să își curețe terenul de deșeuri, dar pentru că PMB nu a dat curs solicitării, a fost amendată pe măsură. Și acești bani vor fi plătiți tot din taxele și impozitele bucureștenilor.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te