O escrocherie despre care nu îți dai seama, te poate lăsa fără bani în conturi. Nici nu știi de unde vine și cum reușesc escrocii să facă acest lucru. Totul începe cu un mesaj aparent inofensiv. Nu este prima dată când utilizatorii de telefonie primesc astfel de alerte. Dar este posibil ca situația să fie mai gravă.
Sunt șanse ca escrocii să-ți fi clonat cartela SIM și să preia controlul tuturor aplicațiilor pe care le ai pe telefon. Inclusiv mail-uri și conturi bancare.
Suntă înspăimântător dar iată cum funcționează totul.
Escrocii piratează cartela SIM. Primești mesajul: ”Niciun serviciu”. Ce urmează e înspăimântător
O cartelă SIM este un număr unic de identificare furnizat de operatorul dvs. de telefonie mobilă. Totuși, atenție la această înșelătorie!
Citește și: O nouă escrocherie diabolică fură pensia din conturile pensionarilor. Ce mesaje primesc oamenii
Escrocii piratează cartela SIM. Primești mesajul: ”Niciun serviciu”. Ce urmează e înspăimântător - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Este doar un mic card de plastic în interiorul telefonului tău, dar poate deschide ușa infractorilor cibernetici care așteaptă să pună mâna pe dispozitivul tău. Vorbim despre cartela SIM și despre înșelătoria înfricoșătoare cunoscută sub numele de „schimbarea SIM-ului”.
Fii atent, odată ce un escroc a preluat controlul asupra cartelei tale SIM, practic a pus stăpânire pe telefonul tău.
De fapt, poate primi apeluri, mesaje text și chiar coduri de verificare a contului. Nu vă gândiți doar la daunele pe care le-ar putea provoca: luați măsuri proactive pentru a vă îmbunătăți securitatea online!
Schimbarea SIM sau deturnarea cartelei SIM este una dintre cele mai recente amenințări în domeniul securității computerelor. O activitate evident ilegală care permite escrocilor să intre în posesia numerelor de telefon ale victimelor lor.
Citește și: O nouă escrocherie online „în numele prietenilor”. Fraza care te poate lăsa fără bani!
Acronimul SIM, care înseamnă „Subscriber Identity Module”, se referă la un card de identificare care identifică în mod unic fiecare abonat la serviciile de telefonie mobilă.
Această formă de fraudă stabilește astfel o nouă corespondență unică între identitatea digitală a utilizatorului (numărul său de telefon) și identitatea fizică a acestuia (cartea SIM).
Așadar, dacă stai pe chat la telefon sau îți citești mesajele când brusc dispozitivul tău spune „Fără serviciu” sau ”Niciun serviciu disponibil”, este important să nu subestimezi această situație! Acest mesaj aparent inofensiv poate semnala de fapt că un escroc v-a ”spart” cartela SIM.
Aceasta este o amenințare din ce în ce mai comună. Și recent, autoritățile franceze și spaniole au avertizat cu privire la o creștere a înșelătoriilor de piraterie a cartelelor SIM .
Cum funcționează escrocheria?
În teorie, schimbarea cartelei SIM ar trebui să fie un proces complex de finalizat. Atacatorul trebuie să obțină cu succes o cartelă SIM asociată cu numărul de telefon al victimei fără ca victima să observe.
Cu toate acestea, există mai multe metode care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv. De exemplu, escrocii pot folosi și ingineria socială pentru a manipula compania de telefonie, dându-se drept client. Acest lucru permite emiterea unei noi cartele SIM și astfel implementarea înșelătoriei.
Foto: freepik (rol ilustrativ)
Există, de asemenea, situații în care atacatorul colaborează cu un angajat al unui operator de telefonie , cum ar fi un reprezentant al serviciului pentru clienți. Ceea ce face mai ușor să schimbați cartela SIM.
Citește și O escrocherie de WhatsApp se mută pe Telegram! Cum rămân fără bani cei care dau click-uri la postări
În plus, se întâmplă, dar mai rar, ca cardurile SIM să fie emise fără a necesita dovada identității. Deci, escrocii care cer pur și simplu o nouă cartelă SIM scapă adesea de control. Ceea ce este un avantaj considerabil pentru escroci . Acest lucru este valabil și pentru cei care susțin că și-au pierdut cartela SIM.
În unele cazuri, escrocii încep prin a colecta date personale despre tine. Și adesea folosind metode de phishing sau apeluri înșelătoare. Sau valorificând informațiile pe care le dezvăluiți pe rețelele sociale.
Odată ce au aceste informații, vă contactează operatorul pretinzând că ești tu. Apoi raportează că telefonul tău a fost pierdut sau furat și solicită o nouă cartelă SIM. Operatorul activează apoi noua cartelă SIM. Ceea ce permite hackerului să preia controlul asupra numărului tău, scrie vonews.fr.
Care sunt indicatorii că o cartelă SIM poate fi piratată?
Întreruperea bruscă a serviciului mobil. Telefonul tău spune „Fără serviciu” sau „Numai apeluri de urgență” fără nicio explicație? Acest lucru ar putea însemna că cartela SIM a fost dezactivată.
Activitate suspectă în conturile online. Notificările despre încercări de conectare necunoscute , solicitările de resetare a parolei sau alertele pentru tranzacții neautorizate pot fi semne de avertizare.
Pierderea accesului la conturile online. Dintr-o dată nu vă puteți accesa conturile bancare, profilurile din rețelele sociale sau e-mailurile? Este posibil să fi căzut în mâinile escrocilor care ți-au schimbat informațiile de conectare.
Fără SMS sau recepție apel. Nu mai primiți mesaje, în special cele referitoare la autentificarea cu doi factori? Acest lucru poate indica apoi că numărul dvs. este sub controlul unei alte persoane.
Odată ce hackerii au controlul asupra telefonului aceștia au opțiunea de a:
Acceseze conturile bancare. Prin interceptarea codurilor de securitate primite prin SMS, aceștia sunt, de fapt, capabili să efectueze tranzacții frauduloase.
Să fure identitatea. Ei pot pretinde că sunteți dvs. pentru contactele dvs. Ceea ce le permite să răspândească înșelătorii sau să colecteze informații mai sensibile.
Să compromită conturile online. Aceștia vă pot accesa e-mailurile, rețelele sociale și alte servicii. Care ar putea duce la pierderea de date importante sau la dezvăluirea de informații private.
Ce să faci dacă bănuiești că este escrocherie?
Contactează operatorul fără întârziere! Informează-l despre situație, astfel încât să poată dezactiva cartela SIM și să îți ofere una nouă.
Urmărește extrasele tale bancare! Într-adevăr, asigură-te că nu există tranzacții neobișnuite. Și, bineînțeles, notifică banca pentru a-ți proteja conturile.
Schimbă-ți parolele! Actualizează acreditările contului online cu parole puternice și unice pentru fiecare platformă.
Depune o plângere! De fapt, raportează înșelăciunea la forțele de ordine pentru a ajuta la combaterea acestui tip de fraudă.