„Emulațiile artistice” ale Securității. Piesa de teatru pusă în scenă de un „colectiv de entuziaști”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.08.2020 - 11:05
Forțele de Securitate. Foto preluată din revista Historia

În Securitatea comunistă exista o stare de emulaţie artistică latentă, a scris, ironic, cercetătorul CNSAS și istoricul Mădălin Hodor.

SHARE

Cercetătorul CNSAS și istoricul Mădălin Hodor a prezentat un fragment dintr-un articol publica în 1972 în Revista Securitatea, în care sunt analizate aplecările artistice ale angajaților poliției represive a regimului comunist, care între o filare și o torturare mai puneau în scenă și câte o piesă de teatru. 

„În ultimele luni, multe dintre convocările organizate pe diferite linii de muncă au constituit fiecare în parte un minunat prilej de demonstrare a capacităţilor de emulaţie artistică existente în aparatul nostru de securitate şi nejustificat ţinute în stare de latenţă multă vreme. Fiecare moment artistic ce încheia o convocare punea în valoare noi faţete ale stării emoţionale de care sunt cuprinşi oamenii noştri sensibili la frumosul artistic, la contactul direct cu poezia şi cântecul revoluţionar.

Şi ne-am convins la fiecare din aceste ocazii că ofiţerii – şefi şi subordonaţi – participau la manifestările artistice în calitatea lor dublă de artişti şi spectatori, din nevoia intimă de a se destinde sufleteşte.

Privind atunci feţele destinse, ochii calzi ai oamenilor, ne-am dat seama încă o dată că forţa exemplului este covârşitoare: ce-ar fi dacă toţi factorii de răspundere din unităţi ar proceda din când în când la fel? Dacă fiecare dintre noi şi-ar luat răspunderea emulaţiei spirituale în colectivul unde munceşte, în societate, în familie, alegându-şi ca armă a succesului exemplul său?”, scrie  locotenent-colonel Ion Pavel, Revista „Securitatea”, nr. 1 (17)-1972.

Securistul vorbește despre scepticismul în evaluarea posibilităţilor de promovare a unei activităţi cultural-artistice în unităţile noastre trebuie înlăturat ca nefondat din punct de vedere practic.

Avem un număr foarte mare de cadre cu studii superioare, cu o bogată cultură şi experienţă de viaţă, care dovedesc în munca profesională ingeniozitate, un dezvoltat spirit, forţă de selecţie, imaginaţie în interpretarea faptelor şi umor.

Nici nu s-ar putea altfel. Doar noi înşine, nu o dată şi pe bună dreptate, am considerat meseria noastră o artă de mare rafinament. Personal nu cred că un ofiţer capabil să conducă cu virtuozitate o acţiune, să imagineze şi să pună în practică legende şi combinaţii nu ar fi în stare să recite convingător câteva versuri, să folosească arta umorului.”

 

Viaţa de securist. Ziua vesel, noaptea trist. În Securitate exista o stare de emulaţie artistică latentă. „În ultimele...

Publicată de Madalin Hodor pe Miercuri, 26 august 2020

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te