Elevii ar putea alege Religia la Bac. Ce ar trebui să conțină subiectele din această materie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.03.2023 - 16:18
Rugăciune Foto: Pixabay.com

Elevii ar putea alege Religia ca materie de examen pentru Bac. Este vorba despre o propunere a BOR și a celorlalte culte din România.

SHARE

Elevii ar putea alege Religia ca materie de examen pentru Bac. Este vorba despre o propunere a BOR și a celorlalte culte din România. 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasle Bănescu, a explicat că vorbim despre o materia opțională ca oricare alta.

Elevii ar putea alege Religia la Bac. Ce ar trebui să conțină subiectele din această materie

Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. 

Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi Religia ca materie de studiu.

Citește și: EXCLUSIV 15 școli de teologie ortodoxă, catolică, baptistă, în online. Profesorii refuză vaccinarea

Aşa cum se ştie(?), elevii nu sunt înscrişi împotriva voinţei lor la orele de Religie, ei/părinţii lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens.

În concluzie, Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între materiile examenului de Bacalaureat, aşa cum a şi fost în România pre-comunistă, aşa cum şi este în multe dintre ţările din UE", a transmis Bănescu, potrivit Agerpres.

Potrivit purtătorul de cuvânt al BOR, "este evident că materia Religie destinată examenului pentru Bacalaureat ar trebui să includă preponderent acele conţinuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creştinismului, istoria sa şi a artei creştine, rolul său în istoria culturii şi civilizaţiei româneşti şi europene".

Cine poate da Bac-ul la Religie

Potrivit Edupedu.ro, treisprezece reprezentanţi ai cultelor religioase recunoscute de statul român i-au solicitat, într-o adresă comună, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, ca Religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, ca probă de examen la noul Bacalaureat propus în proiectul legii Educaţiei.

Reprezentanţii bisericilor vorbesc despre faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină şcolară, în raport cu celelalte care pot fi alese de elevi pentru a susţine probe la Bacalaureat.

Ei mai susţin că elevii care frecventează orele de Religie vor avea astfel posibilitatea de a-şi valorifica şi verifica competenţele dobândite la această disciplină, "una dintre puţinele care se studiază pe tot parcursul învăţământului preuniversitar şi singura care a fost validată de majoritatea covârşitoare a părinţilor".

Citește și: 27.000 lei/lună pentru Teodosie, care conduce cea mai coruptă școală doctorală din țară

Clericii semnatari cer modificarea articolului 99 din proiectul legii învăţământului preuniversitar, alineatele 4), 5) şi 6) şi reproşează "eliminarea precizării referitoare la stabilirea unei perioade de

 înscriere la Religie sau de schimbare a opţiunii prin ordin al ministrului Educaţiei pentru anul şcolar următor, care poate crea confuzie şi noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de

 Religie: 'într-o perioadă stabilită prin ordin al ministrului Educaţiei, pentru anul şcolar viitor în perioada specificată'".

Documentul este semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti - Biserica Romano-Catolică, Aurel Percă, Cardinalul Lucian - Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Episcopul Datev Hagopian - Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopul Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib - Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariene Maghiare, Viorel Iugam, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, Cornel Haureş - preşedintele Bisericii Creştine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip - preşedintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România - Cultul Creştin Penticostal, Aurel Neamţu - preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, Muftiul Iusuf Murat - şeful Comunităţii Musulmane din România, mai informează Edupedu.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te