miercuri 24 decembrie
EUR 5.0908 USD 4.3146
Abonează-te
Newsweek România

Dulciurile devin un produs de lux. Tot mai multă ciocolată falsă în produsele de Crăciun

Data publicării: 24.12.2025 • 10:10
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Deoarece cacao este scumpă și rară, mulți producători apelează la înlocuitori în acest an - ciocolata adevărată ar putea deveni în curând un lux.

Umbrele de ciocolată în bradul de Crăciun , fursecuri de ciocolată pentru o gustare sau un Moș Crăciun de ciocolată. Dacă mâncați ciocolată în zilele noastre, s-ar putea să nu conțină nici măcar cacao adevărată: tot mai mulți producători se bazează pe ingrediente alternative în loc de cacao adevărată.

Prețurile explozive, recoltele slabe și preocupările etice sunt de vină.

Dulciurile devin un produs de lux. Tot mai multă ciocolată falsă în produsele de Crăciun

În Ghana și Coasta de Fildeș – cei mai mari producători de cacao din lume – condițiile precare de cultivare au redus recent drastic recoltele. Prețurile au fost extrem de volatile în ultimul an.

Drept urmare, ciocolata a devenit cu 30% mai scumpă, conform datelor americane raportate de CNBC.

Citeşte şi: Ce face aluatul de fursecuri diferit? Știința din spatele unei tradiții de Crăciun

Mari corporații precum Mondelez (Milka, Toblerone) se plâng de riscurile reprezentate de volatilitatea prețurilor. Unii producători reacționează cu măsuri drastice.

 În Marea Britanie, de exemplu, conținutul de cacao din batoanele McVitie's Club și Penguin a fost redus – produsele nu mai pot fi vândute ca ciocolată, ci doar ca „ciocolatoase”.

În loc de cacao, acum se folosesc ingrediente precum roșcove, semințe de dovleac sau semințe de floarea-soarelui – de exemplu, de către startup-uri precum Foreverland sau Planet A Foods.

Citeşte şi: Cât de ecologic este bradul de Crăciun? De la plantație la sufragerie

Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

 

Fondatorul italian Massimo Sabatini explică: „Ciocolata alternativă va înlocui produsele mai ieftine, în timp ce batoanele de ciocolată pură vor deveni un lux.”

Potrivit experților, conținutul de cacao din multe produse populare este redus treptat – de exemplu, prin adăugarea mai multor umpluturi, cum ar fi cremă de iaurt sau „chipsuri de orez”.

Acest lucru păstrează aspectul, făcând în același timp prețul mai previzibil.

Tendința este evidentă și în Dubai, unde unele tablete de ciocolată costă deja până la 80 de euro pe kilogram. Și chiar dacă prețurile la cacao scad, este nevoie de luni pentru ca economiile să se reflecte pe piață: mulți producători achiziționează materii prime prin contracte pe termen lung.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră