Traficanții de droguri folosesc metode tot mai ingenioase pentru a atrage adolescenții. Cea mai recentă practică, observată și în România, presupune vânzarea de comprimate de ecstasy sub forma unor bomboane viu colorate, inscripționate cu logo-ul unei acadele cunoscute din magazinele pentru copii.
Droguri ecstasy vândute ca bomboane. Copiii, ținta traficanților, atrași cu nume de acadele celebre
Deși par dulciuri inofensive, aceste pastile conțin MDMA, substanță psihoactivă de mare risc. Ele sunt distribuite gratuit la început, pentru a crea dependență, apoi vândute ulterior consumatorilor tineri, care nu realizează pericolul la care se expun.
„Există un logo superficial, folosit să fie atractiv pentru adolescenţi şi tineri. Aceste comprimate sunt foarte periculoase şi, odată consumate, pot duce la supradoză, mai ales dacă au o cantitate importantă de substanţă activă. Se folosesc de brand şi în limbajul uzual dintre traficant şi consumator”, a declarat expertul antidrog Cătălin Ţone, potrivit Observatornews.
Citește și: „Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar. Păstrează rezultatul pentru o lună
Droguri ecstasy - Foto: Profimedia images
Un traficant din Vaslui, arestat după ce a fost prins vânzând pastile copiilor
Autoritățile au confirmat că acest tip de drog a ajuns și în România. La Vaslui, un bărbat a fost arestat după ce a fost prins vânzând ecstasy unor copii. Anchetatorii DIICOT și polițiștii au ridicat de la suspect 64 de comprimate de ecstasy, ambalate ca niște bomboane.
„Ancheta a arătat că bărbatul oferea gratuit pastile copiilor pentru a-i face să devină dependenți”, au precizat surse judiciare.
Citește și: Nouă femei au primit „drogul violului” la o petrecere a social- democraților germani
Depresie, halucinații și riscul de moarte în doar câteva ore
Medicii trag un semnal de alarmă: efectele acestor substanțe apar rapid și pot fi extrem de periculoase.
„În doar câteva ore, pot apărea depresie, halucinații, iar în caz de supradoză se poate ajunge la stop cardio-respirator. Dacă pacientul nu este resuscitat la timp, poate surveni decesul”, a declarat medicul Bogdan Gheorghe, de la Agenţia Naţională Antidrog (ANPCDDA).
Un studiu recent realizat pe baza apelor reziduale din București arată o creștere alarmantă a consumului de ecstasy în Capitală. Conform datelor, în anul 2024, bucureștenii au consumat în medie 11 miligrame de ecstasy pe zi.
Copiii, înșelați de aparență: „Par bomboane”
Mulți oameni nu reușesc să distingă pastilele de droguri adevărate. Reacțiile filmate pe stradă arată cât de ușor pot fi păcăliți și adulții: „Eu zic că sunt bomboane... nu știu”, a spus o femeie.
„Ar semăna cu o bomboană, dar nu sunt convinsă”, a adăugat un tânăr.
„Cred că au imaginație, ca să își vândă marfa” sau „Cred că sunt noile pastile ieșite pe piață de care trebuie să se ferească tinerii”, au mai comentat alții.