Dosarul Nordis întră într-o nouă etapă. Înalta Curte de Casație și Justiție va analiza joi contestațiile depuse de fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei de arestare preventivă emisă de Curtea de Apel București pe 4 februarie.
Citește și: Foștii șefi ai NEPI, regii mallurilor pe pierdere, au „investit" 5 milioane de euro în țeapa Nordis
În același dosar, contestații au depus și alți trei inculpați aflați în arest preventiv – Gheorghe Emanuel Poștoacă, Cristian Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă – precum și Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (considerată contabila grupării) și Bogdan Adalbert Șaitoș, care se află în arest la domiciliu.
Milionari din bani furați de la români
Procurorii DIICOT susțin că Laura Vicol și Vladimir Ciorbă ar fi delapidat zeci de milioane de euro din firmele grupului Nordis, folosind banii obținuți fraudulos pentru vacanțe, zboruri cu avioane private și achiziții de lux.
Anchetatorii au identificat cheltuieli de 1,5 milioane de euro pentru deplasări cu avioane și elicoptere către destinații precum Nisa, Mykonos, Madrid, Paris și Delta Dunării, precum și achiziții de automobile Ferrari, Bentley și Rolls Royce în valoare de aproape 5 milioane de euro.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Printre acuzațiile din dosar se numără constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune, toate în formă continuată.
Citește și: 11 rețineri în mega dosarul Nordis, inclusiv Laura Vicol și Vladimir Ciorbă. Acuzații grave
Cum funcționa schema Nordis
Potrivit DIICOT, ancheta vizează 40 de persoane fizice și 32 de firme, gruparea fiind organizată pe trei niveluri, într-o schemă piramidală.
Liderii ar fi folosit mai multe societăți comerciale pentru promovarea unor proiecte imobiliare, atrăgând bani de la clienți sub pretextul unor antecontracte de vânzare-cumpărare.
Citește și: Laura Vicol în fața instanței:„Am fost o femeie cheltuitoare și până să îl cunosc pe soțul meu”
Ulterior, fondurile ar fi fost deturnate, iar contabilitatea firmelor ar fi fost manipulată pentru a evita plata taxelor și a obține rambursări frauduloase de TVA.
Sursa foto: Facebook/Nordis
BREAKING Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, reținuți în dosarul Nordis. Procurorii fac acuzații grave
Prejudiciu de peste 195.000.000 de euro
Anchetatorii au descoperit că în perioada 2019 - 2024, gruparea ar fi obținut peste 195 milioane de euro prin acest mecanism, prejudiciind atât clienții, cât și bugetul de stat.
În acest dosar sunt investigate și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fostă deputată PSD, ambele având calitatea de notari.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind menținerea sau revocarea arestului preventiv urmează să fie anunțată după finalizarea dezbaterilor.