Dosar penal pentru o tânără din Hunedoara infectată cu coronavirus care nu a respectat izolarea

DE Adelina Sahlean | 12.03.2020 - 11:40

Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a autosesizat și a constituit un dosar penal pe numele tinerei de 26 de ani din Valea Jiului confirmată cu noul coronavirus, din cauză că nu a respectat termenii izolării la domiciliu după ce s-a întors din Italia.

SHARE

”Este un dosar înregistrat pe infracțiunea prevăzută de art. 352 al.1 din Codul Penal, dosar înregistrat astăzi, Este dosarul 1018/P/2020”,a declarat procurorul Darius Roman, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.

Este vorba despre articolul referitor la zădărnicirea combaterii bolilor și, potrivit al. 1, ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Pacienta ar fi trebuit să se afle în izolare la domiciliu după ce s-a întors din Italia, însă a făcut mai multe deplasări, fără să anunțe că vine din zonă cu potențial de risc și că ar trebui să fie în izolare conform procedurilorși recomandărilor. A fost chiar și în municipiul Hunedoara, pentru un RMN, pentru afecțiunile pe care le avea. Și grav este că, până când jandarmii au depistat-o în spital, la o zi după internare, a stat ”la comun”, intrând în contact cu mai mulți oameni.

”În cursul zilei de joi, 5 martie, s-a internat în Spitalul de Urgență Petroșani o pacientă în vârstă de 26 de ani, fără a preciza că vine din Italia, cu probleme neurologice. În data de 6 martie, am aflat de la jandarmi că această pacientă este pe lista persoanelor care ar trebui să se găsească pe lista persoanelor izolate la domiciliu și din acel moment s-au luat măsurile care trebuiau luate pentru a izola această pacientă, care nu avea contact cu vreun caz COVID 19, dar venea din zona respectivă, mai precis de la Verona. Începând cu seara de vineri, când a venit și DSP, s-a aplicat amenda pentru părăsirea izolării la domiciliu. Evoluția pacientei în prima fază a fost nefavorabilă în cursul zilei de luni, când s-a administrat medicație, ce am putu obține la nivelul spitalului, pentru problemele ei neurologice. Menționez că pacienta nu a avut niciun moment acuze care să țină de definiția actuală care o avem pentru o boală care să țină de COVID 19. În cursul nopții de luni spre marți a fost recoltată de către cei de la DSP, iar ieri în cursul serii pe diverse canale a apărut confirmarea că ar fi pozitivă pentru COVID 19, motiv pentru ca mai târziu, după ora 12.00, a fost preluată de o ambulanță, cu izoleta aceea specială ISU și dusă la Timișoara. Problemele generate de această pacientă sunt cu implicații deosebite, care vor trebui văzute și evaluate de către cei de la DSP în cursul anchetei epidemiologice, pentru că ea în perioada 1 martie și până în data de 5 martie, când a fost internată în Petroșani, ea a fost ”liberă” și a profitat de libertatea respectivă”, a explicat astăzi în cadrul ședinței CLSU, dr.Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani.

42 de persoane, personal medical și pacienți care au fost internați la Secția de Neurologie a Spitalului de Urgență Petroșani înainte de a se cunoaște situația medicală a tinerei de 26 de ani confirmată pozitiv cu noul coronavirus sunt izolați la domiciliu, mai scrie Informația Văii Jiului.

Este vorba despre persoanele care au intrat în contact direct cu pacienta. În același timp, spun reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, în spital se iau masuri de dezinfecţie sub coordonarea medicului epidemiolog.Alte măsuri vor fi luate în funcție de rezultatul analizelor pentru probele recoltate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te