Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, despre care se crede că este mai puţin probabil să mărească taxele şi să impună reglementări, comparativ cu rivalul său Bernie Sanders, a obţinut victorii în sud, centru şi în New England, în cea mai importantă zi de votare în campania de nominalizare a democraţilor, transmite Reuters.
Acest fapt a făcut ca indicii bursieri americani să îşi revină după scăderile de marţi, când investitorii au considerat că reducerea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, de către Rezerva Federală (Fed) americană, este un răspuns inadecvat la epidemia care a ucis peste 3.000 de oameni la nivel mondial şi pune în pericol creşterea economiei mondiale.
Indicele S&P 500 a crescut doar pentru a doua oară în ultimele zece zile, cu 3,9%, recuperând pierderile din şedinţa precedentă.
Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 4,3%, iar Nasdaq Composite cu 3,4%.
În Europa, indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 1,3%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,45%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,19%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,3%.
Succesul lui Biden în alegerile primare, care l-a readus pe poziţia de favorit, a dat investitorilor un sentiment de uşurare.
”Văzându-l pe Biden devenind favorit creează condiţiile pentru o cursă electorală în toamnă între două persoane care nu sunt anti-afaceri”, a declarat un trader.
Indicele global MSCI a urcat cu 1,95%, iar componenta pieţelor emergente cu 0,83%.
Epidemia continuă să afecteze companii şi instituţii financiare la nivel global. Lufthansa a anunţat că va consemna la sol 150 de avioane din flota sa totală de 770 de aeronave, iar General Electric a avertizat că va suporta un impact de 300-500 de milioane de dolari din cauza epidemiei.