Document CIA despre Ceaușescu: americanii știau de situația din țară, dar nu au anticipat Revoluția

DE Miruna Moldoveanu | 01.02.2021 - 14:10
Nicolae Ceaușescu/FOTO: Historia.ro

CIA a declasificat un document care analiza situația din țările din estul Europei înainte de Întâlnirea de la Malta din 1989, arată ce știa și ce credea spionajul american că se întâmplă în România lui Nicolae Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluție, scrie Digi24.

SHARE

Din document reiese că agenții de informații erau la curent cu situația din țară, însă nu aveau nicio idee despre sfârșitul violent al regimului, care avea să vină peste doar câteva săptămâni.

Documentul, declasificat și publicat pe site-ul Black Vault, este un memorandum întocmit de CIA pe 29 noiembrie 1989, care conține o scurtă analiză a țărilor europene din sfera de influență a Uniunii Sovietice – Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România.

Spațiul dedicat României este mai mic decât cel acordat altor țări analizate. De fapt, România este inclusă la pachet cu Iugoslavia (fosta Republică Socialistă Federativă Iugoslavia), într-un singur paragraf.

Din analiza agenților de informații americani reiese că erau la curent cu situația la zi din țară, însă pare că nu aveau nici cea mai mică idee că peste doar câteva săptămâni avea să izbucnească cea mai violentă revoluție din estul Europei.

„În România, ultimul bastion al ultra-ortodoxiei din Pactul de la Varșovia, recent încheiatul congres al partidului (Partidul Comunist Român – n.t.) l-a reales în unanimitate pe Președintele Ceaușescu, care a respins emfatic reformele politice și economice care străbat Europa. Boicotul ambasadorilor occidentali și al altora reflectă izolarea internațională tot mai mare a României. În ciuda deteriorării continue a situației economice și popularității în scădere a lui Ceaușescu, nu există niciun rival convingător, iar o schimbare este puțin probabilă până când va părăsi scena”.

După cum se vede, spre deosebire de celelalte țări, analiștii americani nu prevesteau nicio schimbare pentru România până când Nicolae Ceaușescu „va părăsi scena” – cel mai probabil din cauze naturale, având în vedere că se afla la conducerea țării din 1965, potrivit Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.