Digi 24: Mărturia unui medic infectat din Suceava: ”Am sunat de 70 de ori la DSP”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.04.2020 - 17:39
Foto: Libertatea

Un medic infectat cu COVID-19 a vorbit la Digi24 despre minciunile din Spitalul din Suceava, unde sunt medici aruncați în luptă fără protecție și pacienți pe care nu are cine să-i trataze pentru că nu există personal suficient.

SHARE

Situație extrem de dificilă în multe spitale din țară. Sunt sute de cadrele medicale infectate cu coronavirus și medicii se plâng în continuare că nu au ce le trebuie, nu au echipamente de protecție. În acest moment, ministrul Sănătății Nelu Tătaru este în inspecție în teritoriu și există informația că va ajunge la Arad.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a fost contactat pentru a oferi un punct de vedere și a promis că va oferi o reacție oficială.

Mircea Dinu Bordiniuc, medic la Spitalul Județean Suceava: „Între 16 şi 20, da, săptămâna respectivă am avut, tot timpul am avut doar câte o singură mască în fiecare zi. Era ştiut că nu avem suficiente măşti, ni se dădea o singură mască şi ni se spunea că trebuie să o păstrăm toată ziua, că nu este neapărat necesar să purtăm mască dacă discutăm cu o persoană care nu provine dintr-o zonă critică sau care nu are simptomatologie respratorie.

Întrebat cine i-a făcut aceste recomandări, medicul a spus erau nişte recomandări care circulau între personalul spitalului, dar nu a fost făcut niciun instructaj din partea protecţiei muncii sau a celor care ar fi trebuit să se ocupe de prevenirea transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti. 

„Cel puţin mie nu mi s-a făcut niciun fel de instructaj de tipul ăsta. Nu pot să bag mâna în foc pentru toţi colegii mei. Este un spital cu aproximativ 1.300 de angajaţi. Dar mi personal nu! (...) Nu ştiu în ce măsură s-a luat în serios această problemă atât în cadrul spitalului cât şi între colegii mei”

Medicul a mai declarat că de când a izbucnit pandemia au existat anumite discuţii, dar „nu ştiu în ce măsură s-a luat în serios această problemă atât în cadrul spitalului cât şi între colegii mei. Unii dintre ei nu conştientizau gravitatea pericolului potenţial. Din punctul ăsta de vedere nu a existat o informare generală, doar câteva comunicate prin care ni se aducea la cunoştinţă ce anume ar trebui să facem în situația în care intrăm în contact cu un pacient covid pozitiv, care sunt pacienţii cu risc, care sunt întrebările pe care ar trebui să le adresăm în consultaţie şi lucruri de genul ăsta”.

Întrebat de reporterii DIGI24, în ce moment a conştientizat că situaţia a scăpat de sub control, medicul Mircea Bordniniuc, a declarat că a observat lucrul ăsta sâmbăta trecută, pe data de 21 şi duminică 22, când „am observat că se pozitivează un număr din ce în ce mai mare de medici din cadrul spitalului. Ulterior, luni m-am prezentat la serviciu, ni s-a adus la cunoştinţă că ambulatoriul şi Unitatea de Primire Urgenţe sunt închise. Am încercat să sun la Direcţia de Sănătate publică de 70 de ori până se reuşesc să discut cu epidemiologul spitalului, o doamnă doctor care nu conştientiza nici în momentul respectiv că are de-a face cu un focar epidemiologic de o gravitate deosebită”.

Citiți interviul în întregime pe Digi24.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te