De la codul Morse la 5G, în 149 de ani. Armata sărbătorește Ziua Transmisioniştilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.07.2022 - 13:24

Dacă în viața civilă există firme de net, de telefonie, planuri de date, opțiuni și magazine de unde ne cumpărăm laptopurile și smartphone-urile, în sistemul militar există transmisionştii. Iar pe 14 iulie 2022 se împlinesc 149 de ani de la înființarea armei „Comunicații”.

SHARE

În sistemul militar, specialiștii în comunicații și informatică asigură toate serviciile de comunicații necesare, și ceva în plus, pentru ca o structură militară să funcționeze, informează Ministerul Apararii Nationale.

„De ziua Transmisionistului militar, le urăm tuturor colegilor care slujesc arma Comunicații și Informatică un sincer "La mulți ani!" şi le mulțumim pentru modul în care ne ajută să fim mai eficienți zi de zi!⚡
.-.. .- / -- ..- .-.. - .. / .- -. ..”, transmite MApN, pe pagina sa de Facebook.
 
 
 
„Când ne-am ales specializarea de arme, după anul I de Academie, despre Transmisiuni ni s-a spus că ne va permite să ocupăm funcții în orice unitate din țară, pentru că peste tot va fi nevoie de asemenea specialiști. N-au greșit: așa cum există "tipul de la IT" în orice corporație, tot aşa îți dorești cu fervoare să găsești transmisionistul de serviciu de fiecare dată când pică netul sau ți se strică telefonul exact înainte de videoconferință.
 
Citește și: VIDEO Gloriile agriculturii „Epocii de Aur”, C12 și C14, concurează încă cele mai moderne combine

În restul de 99,5% din timp, când mailurile de la colegi curg, comandantul te sună de 8 ori pe oră și documentele se printează cu un click, ai uitat că această specializare există. Dar pentru ca lucrurile să funcționeze, cineva priceput le-a făcut instalarea și lucrează constant la monitorizare, mentenanță și dezvoltarea sistemului.

În teatrul de operații, în teren, când tot sistemul e instalat de la zero, adică atunci când avem nevoie de legături satelitare şi rețele care asigură convorbiri și transmisii de date la mii de kilometri, deja transmisionistul e privit ca un specialist de neînlocuit.


Chiar şi la orice exercițiu pe teren, când avem nevoie de legături pe un câmp de câțiva kilometri ei fac să apară antene, rețele radio, rețele telefonice și chiar semnal de net în pustiu, știu exact cât cântăreşte un apel telefonic: 5 kg de rolă de cablu albastru CTY-67 întins peste dealuri pentru instalare, 340 calorii alergând de la o cutie de joncțiune la alta, 2 planuri de rezervă, un cleşte de sertizat mereu la îndemână....câteva bătăi de inimă în plus când comandantul pune mâna calm pe receptor şi şopteste ferm "3,2,1 Lansare!".... apoi un zâmbet nemăsurat când cerul tună și o rachetă țâşneste spre țintă, pentru că artileristul a înțeles clar ordinul de tragere, prin legăturile gândite și făcute de echipa de la comunicații", explică un ofițer transmisionist. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.