Mesajul dur al unui preot de la Muntele Athos pentru românii din diaspora. ”Să sărutați picioarele”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.12.2023 - 15:35
Preotul Vlad Pimen Foto: Captură Youtube Dexologia

Un preot de la Muntele Athos a vorbit românilor din diaspora. El le-a spus că îi înțelege și pe cei care au plecat în străinătate, dar și pe cei care au rămas în țară.

SHARE

Preotul Vlad Pimen le-a vorbit românilor într-o conferință. El le-a spus că îi înțelege și pe cei care au plecat în afara granițelor, dar și pe cei care au rămas în România. 

”Au menținut țara asta așa cum este: furată, chinuită, dar s-au luptat ca țara asta să fie cum este ea”, le-a spus acesta.

Mesajul dur al unui preot de la Muntele Athos pentru românii din diaspora. ”Să sărutați picioarele”

Preotul Vlad Pimen este unul dintre cei mai respectați duhovnici români de la Sfântul Munte Athos. El a făcut un îndemn către românii de pretutindeni la implicare civică și responsabilitate națională, conform Rotalianul.

El a spus că românii din străinătate ar trebui să sărute picioarele celor care au rămas în țară, pentru că au unde să se mai întoarcă în România.

”Tocmai aceia sunt eroii, care au stat în România și-au răbdat aici, au menținut țara asta așa cum este: furată, chinuită, dar s-au luptat ca țara asta să fie cum este ea”, a declarat duhovnicul de la Muntele Athos.

Citește și:  Cum sunt ademeniți românii din diaspora să vină acasă. „Jumătate din bani acum, jumătate după un an”

„Mulți se gândesc că acolo, în străinătate, e miere cu lapte, dar nu, abia trăiesc mulți dintre ei de pe o zi pe alta. Dar le este greu să se întoarcă, s-au obișnuit așa.

Mulți români nu ar face în România munca pe care o fac în străinătate, pentru că le este rușine. Și-atunci pentru ce să mai stai acolo?

Chiar recent, mi-a povestit o femeie că avea o soră, de 15 ani în Italia, și când a mers să o viziteze i-a fost milă de ea. Cu două găleți în mâini și un mop, alerga disperată de la o scară la alta să spele.

Citește și: Țara unde românii pot câștiga un salariu 5.000 € lunar, dacă știu una dintre cele mai vechi meserii

A întrebat-o: Da’ ce faci aici, ce-i cu tine, așa ne-o crescut mama noastră? Ia-ți familia și vino în țară! Și atât a certat-o până când sora ei a lăsat totul într-o săptămână și a venit în țară”, a spus preotul.

”Spui că se pierde conștiința neamului: dar tu de ce ai fugit în străinătate?”

”În 10 ani de când e acasă și-a făcut casă cu etaj, are două mașini la poartă și nu-i lipsește nimic. Și în 15 ani n-o adunat un leu acolo (în Italia – n.r.), spunea chiar ea și mulțumea lui Dumnezeu că s-a întors în țară.

De multe ori, trăim acolo și ni se pare că dacă ne întoarcem în țară n-o să reușim. Dar dacă ne întoarcem cu credință, nu te lasă Dumnezeu, și reușești în țară mult mai bine.

Eu am întâlnit cazuri când cei plecați îi privesc un pic de sus pe cei din România. Nu generalizez, dar sunt cazuri din astea”, a afirmat preotul Pimen.

Citește și: Țara unde românii pot câștiga aproape 10.000 € lunar. La acestea se adaugă multe alte beneficii

”Au menținut țara asta așa cum este: furată, chinuită, dar s-au luptat ca țara asta să fie cum este ea.”.

”Și-am spus, ar trebui să sărutați picioarele la cei care au rămas în țară, că aveți unde veni în România! Tocmai aceia sunt eroii, care au stat în România, și-au răbdat aici, au menținut țara asta așa cum este: furată, chinuită, dar s-au luptat ca țara asta să fie cum este ea.

Să știți că avem o țară foarte frumoasă, oameni frumoși, oameni buni.

Eu nu-i înțeleg pe cei care stau în străinătate și se plâng că se pierde țara. Dar de ce nu stai și tu să lupți aici, dacă-ți pasă de țară? Adică vrei, cât vii tu o lună pe an în vacanță, să fii ținut pe tavă-n țară.

Dacă vor ca țara asta să rămână cum este, atunci tot mai mulți români trebuie să se întoarcă-n țară.

Dacă nu, o să găsească un sat de chinezi, de Sri Lanka, de ce vrei. Și o să vii tu să te minunezi: Ce s-a întâmplat cu țara noastră? Păi, în locul tău a venit unul din altă țară. Orice român pleacă, vine altul (străin n.r.)”, a spus părintele Pimen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te