De ce prind conspirațiile la români: Comunismul le-a inoculat o tentație pentru ce este inexplicabil

DE Andrei Mocanu | 31.07.2020 - 13:17
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu

Politologul american de origine americană Vladimir Tismăneanu a explicat că statul comunist a fost construit exclusiv pe minciună. Iar oamenii erau învățați să nu spună adevărul, pentru că doar minciuna asigura supraviețuirea

SHARE

„Comunismul a fost prin întreaga sa structură o mișcare conspiraționistă, care a inoculat celor supuși experimentului comunist o tentație sau o disponibilitate pentru ceea ce este inexplicabil.

Am citit că a murit Camil Marinescu, un mare dirijor român, după ce s-a infectat cu COVID. Prima postare a fost: nu există morți de COVID, ci morți de boli colaterale.

Or, prima postare ar fi trebuit să fie de condoleanțe. Găsim imediat o explicație invizibilă și apoi alte și alte explicații”, a declarat Vladimir Tismăneanu, pentru PressHUB.

Pe de altă parte, politogul s-a declarat înțelegător cu unele reacții care vin din teama firească de o amenințare necunoscută.

„Starea de panică este absolut firească. Nimeni nu știe cum va apărea următoarea persoană care va fi grav afectată. De exemplu, după pandemia de gripă din 1918, a durat aproape doi ani, chiar spre trei, până lumea s-a reîntors la fără mască”

Iar în această stare firească de anxietate, a explicat Vladimir Tismăneanu, e mult mai ușor să poți blama pe altcineva. Dorința de blamare este o fugă de responsabilitate.

Politogolul a constatat că unele voci caută să diminueze responsabilitatea politică pentru criza de sănătate prin care trecem.

„Statul chinez este totalitar. Într-un regim autoritar tradițional, dacă se produce o catastrofă naturală, aceasta este comunicată imediat. Într-un regim autoritar bazat pe ideologie, cum era URSS, catastrofele sunt ascunse.

Ceea ce s-a întâmplat la Wuhan este un Cernobîl global. Dacă China ar fi fost deschisă de la început, ar fi fost mai multe victime. De aceea, regimul comunist chinez este extrem de ostil oricărei informații”, a precizat Vladimir Tismăneanu.

Autor al mai multor volume despre comunism și propaganda sa, politologul american de origine română a aminit că, de la început, regimul comunist sovietic a avut ca prime decrete pe cel al propagandei prin monumente.

Comuniștii au înțeles foarte clar care e importanța statuilor și al posterelor.

„Toate documentele Comitetului Central al PCUS pe care le-am văzut și pe cele din toate țările satelizate vorbesc despre metodele propagandei. Propaganda este un  stâlp al regimurilor totalitare, inclusiv al celui nazist, care avea un ministru al Propagandei și Iluminării Poporului, pe Joseph Goebbels.

La școala de partid «Ștefan Gheorghiu», erau cursuri despre cum să organizezi propaganda. În sistemele comuniste nu s-a pus niciodată problema să spui adevărul, ci să spui ce e credibil și în interesul partidului care conduce societatea.

În sistemele totalitare, omul e învățat să nu spună adevărul, căci supraviețuiește prin minciună”, a arătat Vladimir Tismăneanu, pentru PressHUB.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te