De ce o susține Dăncilă pe Gîrbovan la Justiție: „Să nu mai fie cineva înregimentat politic”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.08.2019 - 15:57
Dana Gârbovan este o prezență constantă la Antena 3

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că o susține pe judecătoarea Dana Gîrbovan la Ministerul Justiției pentru că nu mai vrea ca postul să fie ocupat de „cineva înregimentat politic”.

SHARE

Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, s-a remarcat în spațiul public pentru declarațiile de susținere a măsurilor luate de PSD-ALDE în Justiție, fiind considerată o apropiată a lui Florin Iordache, autorul OUG 13.

După ședința Comitetetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă a susținut că a discutat cu șefa UNJR înainte să facă propunerea. 

„Bineînțeles că am discutat cu dna Gîrbovan, am rugat-o să vină în această funcție, având în vedere experiența domniei sale și respectul de care se bucură”, a spus Dăncilă. 

Întrebată ce i-ar reproșa Anei Birchall, care a deținut interimar portofoliul la Justiție, după Tudorel Toader, premierul a susținut că „nu aș pleca de la aprecieri sau reproșuri, vreau ca la MJ să fie cineva care cunoaște foarte bine modul în care lucrează magistrații, cineva independent, să nu mai fie cineva înregimentat politic”. 

Dana Gîrbovan și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă. A fondat UNJR în 2007 și nu a dorit niciodată să spună public câți membri are și câți judecători reprezintă. 

De-a lungul vremii, a susținut OUG 13, a criticat rapoartele GRECO și a comparat organizarea referendumului pe Justiție din 26 mai cu o măsură comunistă. 

Hotnews a trecut în revistă pozițiile recente pe care Gîrbovan le-a susținut în spațiul public: 

- În februarie 2017, după ce Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar privind adoptarea și ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Dana Gîrbovan califica ancheta DNA drept „un derapaj" și cerea „o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj".

- În 9 iulie 2019, în ziua publicării Raportului GRECO ce arăta că România a făcut progrese insuficiente în combaterea corupţiei și critica înființarea Secției speciale, Dana Gîrbovan afirma că: „Rapoartele GRECO pe Romania confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conțin și erori grosiere. (...) Raportul de follow-up cuprinde o analiză părtinitoare și pe alocuri superficială ori eronată a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea și profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizează prin 'recomandari' adresate unui stat pe chestiuni ce șin de justiție".

- Dana Gîrbovan a criticat și organizarea referendumului pe justiție din 26 mai, despre care a declarat că îi amintește de „comunism": „Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetățean de a-și exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi și o conserva de pește sau o pungă de creveți expandați."

- După ce a fost o susținătoare, anul trecut, a modificării legilor justiției în varianta în care au trecut de „Comisia Iordache" și de Parlament și a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gîrbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că „reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te