De ce e greșită stema Bucureștiului? Ce măsură ia Consiliul General al Capitalei? Care e problema?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.01.2024 - 18:12
Pe stema Bucureștiului este o mare greșeală - foto: colaj r3.media.ro
sf dimitrie cel nou

De ce este greșită stema Bucureștiului? Consiliul General al Capitalei vrea să îndrepte o eroare istorică, ce pare cu atât mai surprinzătoare, cu cât ar data încă de la 1864. Sfinții Dimitrie au fost încurcați între ei, în reprezentarea de pe stema municipiului.

SHARE

De ce e greșită stema Bucureștiului? Spre mirarea multora, aceasta nu conține reprezentarea corectă a Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului, ci pe cea a unui alt Sf. Dimitrie. Consiliul General al Capitalei este decis să îndrepte această eroare care datează, conform referatului ce însoțește proiectul de hotărâre, tocmai din 1864, de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

De ce e greșită stema Bucureștiului? Ce măsură ia Consiliul General al Capitalei? Care e problema?

În mod surprinzător, după atâția ani de când este folosit pe stema municipiului București, acum s-a descoperit că pe ea nu este reprezentat sfântul corect.

Mai precis, în locul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou cunocut și ca Sf. Dimitrie Basarabov, apare Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Astfel, stema Municipiului Bucureşti ar urma să fie modificată, conform unui proiect de hotărâre pe care Consiliul General al Capitalei îl va dezbate în şedinţa din 31 ianuarie, relatează Agerpres.

Și mai surprinzător, în referatul de aprobare, se afirmă că reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pentru stema Capitalei „a fost aleasă eronat încă din anul 1864, fapt atestat de către Biserica Ortodoxă Română, precum şi de către mulţi istorici şi specialişti în heraldică”. 

Citește și: În România există o biserică amplasată în interiorul unui sens giratoriu. Mii de credincioși vin

Cu alte cuvinte, de 160 de ani, încă din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, sfântul de pe stema Capitalei României nu este cel potrivit cu adevăratul ocrotitor al Bucureștiului.

În prezent, pe stema Capitalei apar imaginea şi simbolistica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (foto), Izvorâtorul de Mir, înscris în calendar la data de 26 octombrie, acesta fiind un militar care suferise martiriul de la Tesalonic, în anul 303, în timpul Împăratului Diocleţian.

Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului - Foto: crestin-ortodox.ro

Pe de altă parte,  Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilo a trăit cu pete 1.300 de ani după primul, în ecolul al 17-lea, având data de prăznuire pe 27 octombrie. Moaștele acetuia e află în Catedrala Patriarhală.

Potrivit aceluiași referat, eroarea nu a fost îndreptată în Hotărârea de Consiliu General 76/1993, iar pe stemă apare în continuare icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

„Menţionăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei iniţiative este acela de a-l aşeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei - heraldică, simboluri, mesaj - rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993.

În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului Bucureşti”, se mai arată în document, potrivit sursei citate.

Citește și: Începe pelerinajul de Sfântul Dumitru, Ocrotitorul Bucureştilor. Două icoane, aduse din Grecia

În 2024 se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti. Proiectul a fost iniţiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te