De ce a trimis Parchetul Militar la DIICOT Dosarul 10 august. Jandarmii au refuzat să dea declarații

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.07.2019 - 18:50

Parchetul Militar a trimis către DIICOT Dosarul „10 august.  Decizia a venit ca urmare a unei plângeri făcute, în septembrie 2018, de Jandarmerie la DIICOT, prin care susținea că la protestul Diasporei a existat o tentativă de lovitură de stat.

SHARE

Motivul invocat de Jandarmerie în plângerea înaintată DIICOT are drept miză justificarea intervenției extrem de violente a oamenilor legii împotriva populației civile, la protestul din Piața Victoriei, din 10 august 2018. Astfel, Jandarmeria și-ar justifica perfect acțiunea în formță asupra protestatarilor, fapt care i-ar scăpa de răspundere penală pe oamenii legii. 

Surse din Parchetul Militar au declarat, pentru Newsweek România, că în urma acestei sesizări venite dinspre Jandarmerie – care a invocat infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale -, jandarmii citați în dosarul „10 august” au refuzat să mai dea declarații la Parchetul Militar, până la o soluționare a dosarului înregistrat DIICOT. 

În aceste condiții, mai arată sursele citate, singura variantă era ca dosarul să fie trimis către DIICOT, care are competență pentru a face cercetări referitoare la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale. În situația în care DIICOT va constata existența acestor infracțiuni, acest parchet se va ocupa mai departe de toate cercetările din dosar. Dacă nu se vor confirma infrmațiile din plân gerea Jandarmeriei, DIICOT va întoarce către Parchetul Militar dosarul „10 august”, pentru continuarea cercetărilor privind abuzurile jandarmeriei la Protestul diasporei, de anul trecut.        

Punctul de vedere oficial al Parchetului Militar 

Parchetul Militar a trimis, luni după-amiază, și un comunicat de presă prin care explică de ce Dosarul „10 august” a fost declinat către DIICOT. reproduce, mai jos, comunicatul Parchetului Militar: 

„Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul
București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10
august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste
acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea
națională. 

Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire
la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni
împotriva ordinii constituționale.”

 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

__________________

Read the English version of this article here

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -