Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs duminică seara, în zona seismică Vrancea, conform datelor transmise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Cutremur de 4,6 grade în Vrancea. IGSU: „Nu au fost semnalate pagube sau victime”
Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri și a fost resimțit ușor în mai multe regiuni din sud-estul țării.
„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative ale ISU București-Ilfov și ISU Vrancea execută recunoașteri în teren”, a precizat IGSU într-o informare oficială.
Instituția a mai transmis că Sistemul RO-ALERT nu poate emite notificări înainte de producerea unui cutremur, din cauza timpului extrem de scurt în care are loc fenomenul. Totuși, în cazul în care un seism are consecințe grave, vor fi trimise mesaje de avertizare post-eveniment.
Citește și: Cutremur în România, de 1 mai. Ce magnitudine a avut seismul
„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, mai arată IGSU.
Citește și: Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Anul trecut, cel mai important cutremur a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs tot în județul Buzău în data de 16 septembrie.
Unde ar trebui să stați la cutremur?
Cel mai bine ar fi sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli, candelabre.
Sau puteți sta la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul.
Dramă în cazul unui mare cutremur
Autoritățile au simulat ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur de intensitate foarte mare, ca cel din 1977. Vom avea mii de morți și zeci de mii de clădiri avariate sau prăbușite, în București.
Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative" în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv "nivel de colaps parţial sau total".
Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.