UPDATE Curtea de Apel și-a declinat competența și trimite Dosarul 10 august la Tribunalul București

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.08.2020 - 18:27

UPDATE Curtea de Apel București a admis solicitarea avocaților foștilor șefi ai Jandarmeriei ca dosarul 10 august să fie trimis spre judecare Tribunalului București.

SHARE

Curtea de Apel București a amânat, luni, 10 august 2020, o decizie în cazul cererii DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei în Dosarul „10 august”.

Curtea de Apel București a fost chemată astăzi, la fix doi ani de la evenimentele din Piața Victoriei, să se pronunțe pe decizia procurorului-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, care a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Iar procesul redeschiderii Dosarului 10 August a fost suspendat din nou.

Întâi, avocații conducerii Jandarmeriei Române din timpul violențelor din 10 august 2018 au depus o solicitare de recuzare a judecătoarei Ruxandra Greu, așteaptă să ofere o decizie pe solicitarea procurorului-șef DIICOT, Giorgiana Hosu de redeschidere a dosarului privind violențele din 10 august, dosar clasat inițial de procurorul DIICOT Doru Stoica, dar aceasta a fost respinsă de instanță.

„În temeiul art.68 alin(2) și (5) rap. la art.67 Cod procedură penală respinge cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulată de inculpații Cucoș Gheorghe – Sebastian și Sindile Ionuț- Cătălin, prin apărătorii aleși. Definitivă. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa din data de 10 august 2018", se arată în decizia instanței.

Apoi, foștii șefi ai Jandarmeriei au invocat lipsa de competență a Curții de Apel București și au cerut mutarea cauzei la Tribunalul București. Instanța a rămas în pronunțare pe acest aspect, fără să precizeze când va anunța decizia, astfel că dezbaterile au fost suspendate din nou.

„Tot ceea ce ne dorim, eu, clientul și ceilalți avocați este ca acest proces să se desfășoare în condiții echitabile, nu sub presiunea media și de altă natură. Am solicitat declinarea la Tribunalul București pentru că această instanță nu este competentă nici după materie și nici după persoană, iar competența este o cauză de nulitate absolută, trebuie soluționată cu prioritate. (…) S-a acționat corect deoarece a existat un pericol eminent”, a declarat avocata lui Sebastian Cucoș, la Curtea de Apel Bucureşti.

Dacă instanța va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te