Cum vrea Ministrul Muncii să crească atractivitatea pentru profesia de profesor? E vorba de bani

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.02.2024 - 19:57
Cum vrea Ministrul Muncii să crească atractivitatea pentru profesia de profesor? E vorba de bani - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu sindicatele reprezentative din sistemul de învăţământ pentru a discuta despre noua Lege a salarizării din sistemul bugetar.

SHARE

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu sindicatele reprezentative din sistemul de învăţământ pentru a discuta despre noua Lege a salarizării din sistemul bugetar.

Cum vrea Ministrul Muncii să crească atractivitatea pentru profesia de profesor? E vorba de bani

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei, în continuarea dialogului pentru o Lege a salarizării care să fie cât mai aproape de nevoile de performanţă din sistemul public din România, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu sindicatele reprezentative din sistemul de învăţământ.

Citește și: Când primesc de fapt profesorii salarii mărite. Legea salarizării intră atunci în vigoare

"Educaţia este o prioritate.

Vom continua dialogul cu partenerii sociali din educaţie şi vom găsi împreună soluţii, astfel încât să creştem gradul de atractivitate al profesiei de dascăl, iar fiecare profesor, de la debutant şi până la profesorul universitar să fie încurajat să fie cât mai performant", a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu. 

Majorările de salarii pentru profesori au fost eliminate

Majorările de salarii pentru profesori au fost eliminate din Ordonanţa Trenuleţ. Profesorii trăiesc periculos şi, în Guvern, aseară, au fost momente tensionate, din cauza aşa-zisei Ordonanţe Trenuleţ.

Proiectul de OUG al Ministerului Finanțelor prevedea o creștere salarială de 13%, pentru profesori, de la 1 ianuarie 2024. Începând cu 1 iunie 2024, urma să se acorde diferența până la 20%, conform documentului.

Citește și: Directorii școlilor din Iași demisionează pe capete: „Am avansat şi am pierdut 1.000 lei la leafă”

Extras din Ordonanţa Trenuleţ: 

"(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul national de învățământ se majorează în anul 2024 cu 20%, în două tranşe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te