Directorii școlilor din Iași demisionează pe capete: „Am avansat şi am pierdut 1.000 lei la leafă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.11.2023 - 21:27
Directorii școlilor din Iași demisionează pe capete: „Am avansat şi am pierdut 1.000 lei la leafă” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Mai mulți directori de școli din județul Iași și-au dat demisia. Cauzele nemulțumirilor ar fi în principal legate de salarizare.

SHARE

Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul acestui an şcolar. Cauzele acestor demisii variază, de la nemulţumiri legate de salarizare, în principal, întrucât au considerat că pot câştiga mai bine la catedră decât în poziţia de director, la motive personale sau decizii profesionale.

Directorii școlilor din Iași demisionează pe capete: „Am avansat şi am pierdut 1.000 lei la leafă”

Discrepanţa dintre salariile directorilor şi a simplilor profesori, care îşi pot rotunji veniturile cu dirigenţii şi alte activităţi interzise de curând directorilor, este o problemă care preocupă inclusiv ministerul Educaţiei, care a tot anunţat că va pregăti o “reparaţie”, dar care nu a mai apărut.

Iar urmarea este una care nu convine factorilor de decizie de la vârf: oameni cu reale calităţi manageriale, multe dovedite prin ultimul concurs-test, evită astfel să se mai implice în conducerea şcolilor.

Trei directori plini din judeţul Iaşi care şi-au dat demisia chiar la începutul acestui an şcolar sunt Simona Elena Voinescu – Şcoala Gimnazială Popricani, Greta Predoi – Şcoala Gimnazială Butea, şi Lenuţa Deleanu – Şcoala Profesională Plugari. Pe lângă aceştia, printre directorii ajuncţi care au demisionat în acest an se numără Andreea Crivoi – Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voineşti, Ionela Ene – Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, Petru Sebastian Tamaş – Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Carmen Răileanu – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Vasile Felix Oancea – Şcoala Gimnazială Leţcani, Parmena Orzetic – Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, şi Vasilică Goga – Şcoala Gimnazială Poieni.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu o parte din aceşti directori, pentru a afla care sunt cauzele deciziei lor. Principalele motive par a fi grila de salarizare din învăţământ, întrucât salariile de director au ajuns din acest an, după ultimele creşteri salariale în domeniu, mai mici decât ale unui profesor sau chiar învăţător, ca şi scăderea numărului zilelor de concediu în cazul celor aflaţi la conducere.

Conform acestora, paradoxul constă în faptul că un director de şcoală câştiga un salariu net de 4.300 de lei înainte de grevă, şi 5.200 de lei după grevă, în timp ce, la catedră, ar fi putut obţine un salariu de aproximativ 6.000 de lei, deşi în funcţia de manager avea mult mai multe responsabilităţi.

Concret, directorii de şcoli sunt adesea nevoiţi să stea în şcoli opt ore şi chiar peste, în timp ce profesorii ar avea doar 18 ore pe săptămână.

Mai puţini bani şi mai multe responsabilităţi

Unul dintre directorii care au demisionat, dar care alege să nu îşi dezvăluie identitatea, a subliniat că demisia sa vine ca urmare a nemulţumirii legate de grila de salarizare.

„Demisia mea spune totul. Nu am ce explicaţii să cer, pentru că niciuna nu mă va mulţumi în ceea ce priveşte grila de salarizare. Ce explicaţii ar putea să îmi ofere cineva? De ce s-a aprobat această grilă?

Omul când pleacă de la catedră şi dă un concurs pentru o funcţie superioară ar trebui, teoretic, să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu, adică încă două luni muncite”, a menţionat acesta.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te