Cum vrea Guvernul să spargă monopolul UMF asupra rezidențiatului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.12.2019 - 15:09

Un proiect de ordonanță de urgență aflat pe agenda ședinței de Guvern de marți prevede că ​medicii rezidenți vor putea fi pregătiți și în spitale care nu au medici-profesori la universitățile de Medicină.

SHARE

Este o măsură menită să spargă "monopolul" universităților de Medicină asupra rezidențiatului, despre care s-a vorbit insistent în ultimii ani, fără să fie pusă însă concret pe hârtie și introdusă în legislație. La prima vedere, cel mai mare câștig ar fi acela că medicii rezidenți ar avea acces la pregătire și s-ar putea stabili, după rezidențiat, și în spitale unde nu își pot face rezidențiatul în prezent, precum unele spitale județene, iar calitatea actului medical de aici ar crește. Există însă voci care se tem că "În UMF e o familie internă care nu va permite acest lucru".

Proiectul Ordonanței de Urgență, ce urmează să fie dezbătut în ședința de astăzi a Executivului, nu a fost postat anterior în dezbatere publică.

Potrivit unei declarații de ieri a vicepremierului Raluca Turcan, Guvernul urmează să ia în discuție astăzi un proiect de Ordonanță de Urgență care va permite desfășurarea rezidențiatului în toate spitalele din România, inclusiv în cele private.

"Asistăm la monopoluri legate de rezidențiat în doar câteva centre universitare", a subliniat Raluca Turcan, precizând că, practic, prin această OUG, se va permite spitalelor județene, militare, și private să desfășoare programe de rezidențiat. În acest fel, "tinerii finanțați prin locurile de rezidențiat" vor putea efectua practică și în aceste spitale, a explicat Raluca Turcan.

Pregătirea medicilor rezidenți durează, în prezent, între 3 și 6 ani, în funcție de specializare, și se face, conform legii, doar în spitalele universitare sau clinice, care au contracte cu universități de Medicină.

Nadejda Bîrlădeanu, președintele Societății Medicilor Rezidenți, nu crede că Ordonanța va fi adoptată: Lucrurile în UMF sunt foarte centralizate, e o familie internă care nu va permite acest lucru

Nadejda Bîrlădeanu este președintele Societății Medicilor Rezidenți. Spune, despre inițiativa de extindere a pregătirii rezidenților în afara centrelor universitare, că a fost primită cu brațele deschise de medicii rezidenți: "Colegii mei sunt încântați de ideea generală de a putea intra în orice spital pentru practica din rezidențiat."

Bogdan Tănase, medic primar chirurg la Institutul Oncologic din Capitală și președinte al Alianței Medicilor crede că ,prin această măsură, pregătirea rezidenților nu se va mai desfășura doar în centre universitare, ci la liber. „Clinica în care lucrez este oricum de rang universitar și avea rezidenți, dar e vorba de cine va putea să formeze rezidenții: numai cei care predau la UMF, sau și eu, de exemplu, care sunt medic primar, am abilitarea de a instrui pe cineva să fie medic sau nu? Eu cred că este o măsură bună: poate face ca rezidenții să lucreze în niște spitale județene, dacă rezidentul este anul 3-4 se poate duce să lucreze într-un spital județean full-time, să ia contact cu realitatea de acolo și să decidă dacă vrea să rămână în locul respectiv sau nu", declară Bogdan Tănase, pentru HotNews.ro.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.