Cum vrea Austria să „păcălească” România cu intrarea în Schengen. Eroarea pe care o face Bucureștiul

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.12.2023 - 17:31
Cum vrea Austria să păcălească România cu intrarea în Schengen. Eroarea pe care o face Bucureștiul - Foto: Profimedia Images

Austria păcălește România cu intrarea în Schengen, iar Bucureștiul este pe cale să facă o eroare monumentală. Eurodeputatul Eugen Tomac spune că veselia de la București pe tema Schengen nu are nicio justificare.

SHARE

Austria a acceptat ca România să intre în Schengen cu aeroporturile, dar aceasta este o capcană, spune europarlamentarul Eugen Tomac. Acesta spune că nu e niciun motiv de sărbătoare la București, deoarece România îndeplinește toate condițiile.

Citește și: Prețul plătit de România să intre în Schengen: să expulzeze, anual, 5.000 de migranți ilegal

Tomac crede că Austria ne-a întins o capcană și că noi suntem gata să cădem în ea.

Cum vrea Austria să păcălească România cu intrarea în Schengen. Eroarea pe care o face Bucureștiul

„Trebuie să subliniem că există o schimbare de abordare, însă este o abordare destul de riscantă și destul de neserioasă a Austriei în relația cu România și Bulgaria, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că deși este singurul stat din UE care a rămas în această logică de blocaj în ceea ce privește intrarea noastră în Spațiul Schengen, totuși încearcă să prezinte această evoluție nouă ca pe un mare avantaj pe care ni-l face nouă.

Citește și: Planul României pentru a adera la Schengen în 2023. De ce se renunță la convocarea unui Consiliu JAI

Or, eu cred că trebuie să nu cădem în această capcană, pentru că am văzut cu cât festivism primul-ministru și alți lideri politici s-au grăbit să ridice în slăvi Viena, pentru o chestiune care nu schimbă cu nimic deocamdată regula jocului. Tratatele UE și Acordul Schengen sunt destul de clare și spun că atunci când îndeplinești criteriile, trebuie să fii invitat în Spațiul Schengen“, a explicat Tomac.

Olanda a ridicat veto-ul

Europarlamentarul spune că Austria face un joc, amăgindu-ne cu intrarea în Schengen cu spațiul aerian, deși cel terestru este cel mia important. 

„Abordarea Austriei este una destul de periculoasă, pentru că pe lângă faptul că pune condiții care nu se regăsesc în Tratat și Acordul Schengen, încearcă să ne împingă spre o cale inacceptabilă și anume să intrăm în două etape în spațiul de liberă circulație al UE și anume întâi cu Schengen-ul aerian și apoi terestru, ceea ce nu justifică sub nici o formă această abordare, în condițiile în care până și cele mai exigente state până de curând și anume Olanda nu mai au nici o obiecție nici față de România, nici față de Bulgaria (...).

Ar fi o mare capcană dacă am accepta aceste condiții inventate, pe lângă Tratat, și, doi: dacă am accepta intrarea în etape (...). Ar fi o mare eroare să acceptăm intrarea în două etape”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te