Atacurile cibernetice au crescut în mod constant în ultimii ani. Prin urmare, este necesară o mare prudență. Specialiștii spun că un simplu gest ne ferește de atacuri devastatoare. Și nici măcar nu este nevoie de cunoștințe tehnice.
Cum să-ți protejezi telefonul de escrocherii? Nu ai nevoie de cunoștințe tehnice. E atât de simplu
Samsung, Xiaomi, Huawei și Apple sunt vizate de escrocherii. Între viruși, spyware și alte programe malware, trebuie să fii mereu atent. Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) a avertizat și ea cu privire la aceste amenințări.
Citește și: Escrocherie: Dacă răspunzi la acest număr de telefon rămâi fără sute de lei. „Sună de 10 ori pe zi”
Există o acțiune simplă, dar foarte eficientă, care ar putea limita riscul de atac. Această recomandare, transmisă de Forbes, nu necesită abilități tehnice avansate.
De asemenea, nu trebuie să instalați nicio aplicație specifică. Și din motive întemeiate, este un gest pe care toată lumea poate și ar trebui să-l facă în fiecare zi. Aceasta implică oprirea și repornirea telefonului mobil în mod regulat.
Contrar a ceea ce cred mulți oameni, acesta nu este deloc un gest banal. De fapt, dacă reporniți telefonul, puteți opri unele atacuri sofisticate. Acesta este în special cazul celor care se bazează pe metode precum spear phishing, callback phishing, ransomware, spyware sau chiar celebrele exploit-uri zero-click.
Cum să-ți protejezi telefonul de escrocherii? Nu ai nevoie de cunoștințe tehnice. Fă asta zilnic - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Toate aceste escrocherii îți pot compromite chiar telefonul fără ca tu să fi făcut clic pe nimic. Conform „Ghidului de bune practici” al NSA, este suficient să opriți și să reporniți smartphone-ul o dată pe săptămână.
Citește și: O altă escrocherie te lasă fără bani. Escrocii se folosesc de prieteni. ”Am plătit 1.000 €”
Alte precauții pentru salvarea datelor
Într-adevăr, acest lucru este mai mult decât suficient pentru a reduce riscurile în fața expunerii la amenințări. Aceste programe malware profită de obicei de faptul că telefonul este pornit continuu. Și asta, pentru a se ancora bine în sistem.
Dacă opriți telefonul, puteți împiedica software-ul să rămână activ și să continue să vă compromită datele. Cu toate acestea să nu credeți că o singură acțiune este suficientă pentru a vă proteja smartphone-ul.
De asemenea, ar trebui să vă actualizați sistemul de operare de îndată ce este disponibilă o nouă versiune. În plus, ar trebui să evitați să vă conectați automat la rețelele Wi-Fi publice sau să lăsați Bluetooth-ul activat fără motiv.
Citește și: Escrocheria ”Wangiri” face victime. Nu apela înapoi, este o capcană. Rămâi fără bani instant
Un lucru este sigur, trebuie să întăriți securitatea telefonului. Aceasta implică, în special, implementarea unui cod PIN complex sau utilizarea metodelor de autentificare biometrică precum amprentele digitale sau recunoașterea ușoară.
De asemenea, rețineți că ar trebui să fiți vigilenți la e-mailurile suspecte. Acestea pot conține un atac de tip phishing. În cele din urmă, aveți grijă de atașamentele și linkurile trimise de expeditori necunoscuți, scrie vonews.fr.