Cum putem transforma vechile MiG-21 în rachete de croazieră. Câte mai avem și ce performanțe ar avea. Forțele Aeriene Române au retras din serviciu ultimele MiG-21 în primăvara anului trecut acestea fiind trecute într-un “parc rece” la Bacău.
Numărul exact al acestor aparate nu este cunoscut, dar unele surse vorbesc de 30 de astfel de aparate, dar altele spun că acestea sunt în număr de 26.
În acest context, trebuie precizat că MiG-21 are opțiunea de a fi transformat într-o țintă controlată de la distanță sau chiar într-o rachetă de croazieră, varianta M21m.
Cum putem transforma vechile MiG-21 în rachete de croazieră. Câte mai avem și ce performanțe ar avea
Ca parte a acestei conversii, toate echipamentele valoroase cu o greutate totală de aproximativ 1 tonă, inclusiv radarul, sunt îndepărtate din avion, în schimb, sunt instalate antene și unități de control, astfel încât MiG-21 să fie fost transformat într-un M21m, pregătit pentru ultimul său zbor. De precizat, sistemul de control face posibilă decolarea și manevrarea fără prezența unui pilot la bord.
Citește și: Cum au ajuns Forțele Aeriene Române să facă ordine la Marea Neagră? Ungaria și Bulgaria sunt sub noi
Ca performanțe vorbim de o viteza de zbor - până la 1300 km/h la altitudini mici și până la 2230 km/h la înalțime mare și de o sarcină de luptă de până la 1300 de kilograme.
Modernizat în trei versiuni
Avioanele MiG 21 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anii ’60-’80, aproape 400 la număr. Ulterior, după căderea comunismului, Forțele Aeriene au decis modernizat a 111 de aeronave cu avionică nouă și sisteme care să fie compatibile NATO. Este vorba de modelul LanceR, avioanele modernizate la acest standard intrând treptat în dotarea Forțelor Aeriene între 1997 și 2002.
Citește și: România și Ucraina produc împreună armament împotriva rușilor. Cu ce aprovizionează frontul
Au fost trei versiuni ale MiG-ului modernizat – 71 de avioane Lancer A (pentru atac la sol), 14 avioane Lancer B (cu dublă comandă, folosite mai ales pentru instruirea piloților) și 26 de avioane Lancer C (varianta de atac aer-aer).
Ulterior, România a achiționat F-16 de la Portugalia și de la Norvegia, în total 49 de aeronave.