Cum poți scăpa de sughiț în doar câteva secunde. Remediile naturale care chiar funcționează

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.02.2024 - 16:50
Cum poți scăpa de sughiț în doar câteva secunde. Remediile naturale care chiar funcționează - Foto: Shutterstock / imagine rol ilustrativ

Cum poți scăpa de sughiț în doar câteva secunde. Remediile naturale care chiar funcționează. Iată care este secretul pentru a scăpa de disconfortul unui sughiț.

SHARE

Cum poți scăpa de sughiț în doar câteva secunde. Remediile naturale care chiar funcționează. Iată care este secretul pentru a scăpa de disconfortul unui sughiț.

Cum scapi de sughiț în câteva secunde 

Aproape toată lumea a avut sughițuri la un moment dat. Deși sughițul dispare de obicei de la sine în câteva minute, poate fi enervant și poate interfera cu mâncatul și vorbitul.

Există nenumărate trucuri pe care oamenii le folosesc pentru a scăpa de ele, de la a respira într-o pungă de hârtie până la a mânca o lingură de zahăr. Dar care sunt remediile care funcționează cu adevărat?

Nu există multe studii care să evalueze eficiența diferitelor remedii pentru sughiț. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt susținute de secole de dovezi anecdotice. În plus, unele dintre cele mai populare remedii stimulează nervii vagi sau frenici, care sunt conectați la diafragmă.

Sughițul apare atunci când diafragma începe să aibă spasme involuntare. Diafragma este un mușchi mare care te ajută să inspiri și să expiri. Atunci când acesta are spasme, inspirați brusc, iar corzile vocale se închid brusc, ceea ce provoacă un sunet distinctiv.

În cele mai multe cazuri, acestea apar și dispar rapid. Factorii legați de stilul de viață care pot provoca sughiț includ: mâncatul prea mult sau prea repede, băuturi carbogazoase, alimente picante, faptul de a fi stresat sau excitat emoțional, consumul de alcool, expunerea la schimbări rapide de temperatură. 

Cum procedezi pentru a scăpa de sughiț

Cele mai multe sfaturi pentru ameliorarea sughițului sunt destinate unor crize scurte de sughiț. Acestea se rezolvă, de obicei, în câteva minute.

Dacă aveți sughițuri cronice care durează mai mult de 48 de ore, discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente care necesită tratament.

Uneori, o schimbare de respirație sau de postură vă poate relaxa diafragma. Exersați respirația măsurată. Tulburați-vă sistemul respirator cu o respirație lentă, măsurată. Inspirați până la cinci și expirați până la cinci.

Țineți-vă respirația. Inspirați o gură mare de aer și țineți-o timp de aproximativ 10 până la 20 de secunde, apoi expirați încet. Repetați după cum este necesar.

Citește și: Brânzeturi unice
din întreaga lume. Lista celor pe care trebuie să le guști măcat o dată în viață

Respirați într-o pungă de hârtie. Așezați o pungă de prânz de hârtie peste gură și nas. Inspirați și expirați încet, dezumflând și umflând punga. Nu folosiți niciodată o pungă de plastic.

Îmbrățișați-vă genunchii. Așezați-vă într-un loc confortabil. Aduceți genunchii la piept și aplecați-vă în față. Acest lucru comprimă, de asemenea, pieptul, punând presiune pe diafragmă.

Folosiți manevra Valsalva. Pentru a face această manevră, încercați să expirați în timp ce vă ciupiți nasul și vă țineți gura închisă.

Punctele de presiune sunt zone ale corpului dumneavoastră care sunt deosebit de sensibile la presiune. Aplicarea unei presiuni asupra acestor puncte cu mâinile poate ajuta la relaxarea diafragmei sau la stimularea nervilor vag sau frenic.

Trageți de limbă. Tragerea de limbă stimulează nervii și mușchii din gât. Prindeți vârful limbii și trageți-o ușor în față o dată sau de două ori. Strângeți-vă nasul.

Masează-ți ușor artera carotidă. Aveți o arteră carotidă pe ambele părți ale gâtului. Este cea pe care o simțiți când vă verificați pulsul atingându-vă gâtul.

Întindeți-vă, întoarceți capul spre stânga și masați artera din partea dreaptă cu o mișcare circulară timp de 5 până la 10 secunde.

Citește și: Care este cea mai bună brânză din lume? Pe ce loc se află cea din România?

Poți scăpa de sughiț și mâncând ceva 

Mâncatul anumitor lucruri sau schimbarea modului în care beți poate ajuta, de asemenea, la stimularea nervilor vag sau frenic. Beți apă cu gheață. Sorbirea lentă a apei reci poate ajuta la stimularea nervului vag.

Sugeți un cub de gheață. Sugeți cubul de gheață timp de câteva minute, apoi înghițiți-l odată ce acesta se micșorează la o dimensiune rezonabilă.

Beți apă din partea "greșită" a unui pahar. Mâncați puțin zahăr. Puneți un vârf de cuțit de zahăr granulat pe limbă și lăsați-l să stea timp de 5 până la 10 secunde, apoi înghițiți.

Suge o lămâie. Unii oameni adaugă puțină sare la o felie de lămâie. Clătiți-vă gura cu apă pentru a vă proteja dinții de acidul citric. Puneți o picătură de oțet pe limbă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te