Cum poți rămâne fără bani în cont dacă plătești cu cardul în magazin. Avertismentele poliției

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.01.2024 - 19:21
Cum poți rămâne fără bani în cont dacă plătești cu cardul în magazin. Avertismentele poliției Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Hoții s-au specializat și îți pot fura datele atunci când plătești cu cardul contactless. Oamenii s-au trezit fără bani în conturi după ce au căzut victimele acestei metode ingenioase.

SHARE

Dacă plătiți în magazine prin contactless sau cu un cititor de carduri, fiți în gardă. Dacă nu sunteți atent, după ce vă accesați contul bancar, s-ar putea să îl găsiți gol. 

Poliția lansează un avertisment împotriva skimming-ului - o metodă de furt al datelor cardurilor de plată. Metoda de fraudă în sine nu este nouă, hoții o foloseau în special la bancomate. De ceva timp, aceștia o folosesc și în magazine.

Metoda presupune realizarea unei copii a cardului de către vânzătorul din magazin sau de către o altă persoană care a intrat temporar în posesia cardului.

Copiile pot fi utilizate numai pentru cardurile care nu necesită autorizare prin PIN și numai în cazul plăților pentru bunuri și servicii.

Cum poți rămâne fără bani în cont dacă plătești cu cardul în magazin. Avertismentele poliției

Când vine vorba de bancomate, metoda este și mai bine pusă la punct. Infractorii instalează dispozitive speciale pe bancomate care sunt folosite pentru a extrage date de pe banda magnetică sau de pe cip și PIN.

Citește și: Români împlicați într-o mega fraudă de 38 de milioane de dolari, în California. 11 au fost arestați

Informațiile astfel înregistrate sunt de obicei transmise prin radio și sunt folosite pentru a produce carduri false cu ajutorul cărora se pot retrage bani din conturile clienților băncilor prin intermediul bancomatelor.

Cum pot evita să fiu victima furtului de date de pe carduri sau a skimming-ului?

Cel mai bine este să retrageți bani de la bancomatele aflate în incinta băncii.
Dacă acest lucru nu este posibil, aruncați o privire la bancomat înainte de a retrage bani pentru a vedea dacă există vreo parte a acestuia - tastatura sau cititorul - care pare să nu se potrivească.

Citește și: Metodă nouă de furt la bancomat. Un simplu autocolant lasă clienții băncilor fără bani în conturi

Acoperiți tastatura cu mâna de fiecare dată când introduceți PIN-ul. Plătiți cu un card fără contact? Nu faceți niciodată acest lucru la coadă! 

Același lucru ar trebui să faceți și atunci când plătiți pentru bunuri în magazine. De asemenea, consumatorii uită masiv să nu-și arate detaliile cardului de plată.

Ei țin adesea cardul la vedere atunci când stau la coadă, ceea ce face ca persoanele din exterior să poată citi sau înregistra cu ușurință numărul cardului și codul CPV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te