Cum explică Vela declarațiile legate de măști și dosare penale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.05.2020 - 16:56
Foto: Gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a explicat la Digi24 că persoanele care sunt infectate și strănută în mijloace de transport în comun, fără mască, intenționat, riscă dosare penale, menționând că declarațiile sale au fost preluate incorect anterior.

SHARE

„Site-ul care a preluat declarația mea a trunchiat-o într-un mod incorect, de pe acel site au luat și televiziunile declarația. Eu vă citesc întrebarea, ca să vă dați seama despre ce era vorba: «dacă vedem pe cineva lângă noi, în metrou, fără mască și strănutând, poate face o glumă proastă sau poate fi infectat» Deci era vorba de unul fără mască, infectat. «Ce facem în acel moment?»

Discutând mai devreme că la gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii și toți cei care intră acolo trebuie să aibă mască, în vagon, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău își dă jos masca și e și infectat.

Și eu răspund: «În momentul acela sunați la 112.

La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Putem suna la 112 instant, adică omul și-a dat masca intenționat. Respectivul, dacă nu are mască și strănută poate avea dosar și – după virgulă nu a mai citit – virgulă, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zonal penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință»”, a declarat Marcel Vela la Digi24.

„Adică era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Așadar, răspunsul meu este în această ipoteză și se tratează ca atare. Nu este un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale, pentru că măsurile coercitive nu sunt direct penale, sunt contravenții.

Dar penal este când cineva în mod intenționat, bolnav, intră în metrou, își pune masca la intrare și când ajunge în vagon, în metrou, își dă masca jos și strănută în mod intenționat, el fiind bolnav”, a adăugat el.

Întrebat ce se întâmplă în cazul persoanelor asimptomatice sau alergice și dacă observarea acestora de către alți oameni nu ar putea crește numărul apelurilor la 112, ministrul a răspuns: „Dacă are mască și strănută, nu se întâmplă nimic rău. Dacă a intrat în metrou, se presupune că deja avea mască pentru că la intrare se verifică acest lucru, deci nu există această posibilitate să vină cineva în vagon, în metrou, și să nu aibă mască, pentru că la intrare este verificat”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.