Cum au scăpat Bercea Mondial, Izaura și fostul șef al Hidroserv, Marian Chitea, de spălarea de bani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.05.2023 - 13:32
Bercea Mondial este liber și fără alte probleme Foto: Facebook / Bercea Mondialu

Fostul director al Hidroserv, Marian Chitea, Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, soţia acestuia, doi dintre fiii săi, fiica şi ginerele acestuia, Fănica, Florin şi Laurenţiu, Izaura şi Marius Constantin au scăpat de dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani.

SHARE

Interlopul Bercea Mondial, o mare parte din familia sa și fostul director Hidroserv, Maria Chitea, au fost acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi delapidare. Prejudiciul din dosar se ridică la aproape un milion de euro.

În dosar erau mai mulţi oameni de afaceri, dar şi firme.  

Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, condamnat în octombrie 2020 la o pedeapsă cu închisoarea de 13 ani şi 272 de zile pentru tentativă de omor asupra unui fost viceprimar al municipiului Slatina, a fost eliberat condiționat în 2022.

Citește și: Frații Mc Donald's Bălan, zis Marvel, Los Angeles și sora Barcelona Bălan făceau legea în Dallas

În 2014, Chitea, Dănişor, Bercea şi soţia acestuia au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Bercea şi soţia sa se aflau deja penitenciar, unde ispăşau alte condamnări, astfel că arestarea lor în noul dosar a fost doar o formalitate.

Cum au scăpat Bercea Mondial, Izaura și fostul șef al Hidroserv, Marian Chitea, de dosarul penal

Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi s-au petrecut în perioada 2007-2011. Procurorii susţin că în această afacere a fost folosită o firmă unde era împuternicit Bercea Mondial.

S-au folosit facturi fictive pentru a supraevalua terenuri în municipiul Craiova, dar şi în alte localităţi.

Citește și: Un român s-a dat preot și a intrat să "binecuvânteze" locuințele într-un bloc din Italia. Ce a urmat

De asemenea, magistraţii susţin că inculpaţii, prin intermediul SC Topcad Construct SRL Slatina, administrată în toată această perioadă de către Marian Chitea şi Sergiu Dănişor, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la două firme din Piteşti.

Maşinile au fost cumpărate în numele Topcad Construct, prin Bercea şi fiul său, Florin Anghel, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile Topcad Slatina.

Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar este de aproape un milion de euro.

Chitea i-a botezat un nepot lui Bercea Mondial

Patron al mai multor firme de proiectări, Marian Chitea s-a înrudit cu Bercea Mondial după ce i-a botezat unul dintre nepoţi. Mai mult, Chitea a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de director al Hidroserv Olt, în anul 2011, din cauza valurilor care s-au creat în mass-media, după ce Bercea a fost reţinut pentru tentativă de omor, conform Gazeta Nouă.

Tot atunci, Marian Chitea a demisionat şi din Partidul Democrat Liberal. În anul 2009, Chitea a fost propus de PDL pentru a ocupa funcţia de subprefect al judeţului, însă n-a mai ajuns pe această poziţie. Cumătrul lui Bercea a preferat să meargă la şefia Hidroserv Olt.

Faptele s-au prescris

Magistraţii Tribunalului Olt au deci, miercuri, încetarea procesului penal faţă de inculpaţi, după prescrierea faptelor.
Decizia nu este, însă, definitivă ci poate fi atacată cu apel, în zece zile.

Bercea Mondial a mai fost condamnat definitiv la închisoare în 2014 pentru 8 ani şi 9 luni, după ce în anul 2011 l-a înjunghiat pe unul dintre nepoţi, fiind liberat condiţionat în februarie 2019. El a fost judecat în acest dosar în stare de arest preventiv, fiind încarcerat încă din 2011.

În octombrie 2020, Curtea de Apel Craiova a decis condamnarea definitivă a lui Sandu Anghel la 13 ani şi 272 de zile de închisoare pentru o tentativă la omor săvârşită în anul 2009 împotriva unui fost viceprimar al municipiului Slatina, Valeriu Matei, instanţa craioveană menţinând decizia instanţei de fond, Tribunalul Olt, dată în 2019.

În acelaşi dosar, Laurenţiu Anghel, fiul lui Sandu Anghel, a fost condamnat la 9 ani şi 6 luni de închisoare.

Cu toate acestea Bercea Mondial a fost eliberat condiționat în 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te