Cum a rămas un britanic fără 2.000.000 € după ce a vrut să vândă 42 de criptomonede unor români

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.09.2023 - 14:09
A rămas și fără bani reali și fără criptomonede Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Un cetățean britanic a rămas fără 2.000.000 € după ce a vrut să facă o tranzacție pe piața cripto fără a utiliza o platformă de tranzacționare. Cei care l-au lăsat fără bani sunt câțiva români care l-au păcălit să își facă un portofel digital pe un site îndoielnic.

SHARE

Câțiva skimmeri români au reușit să fure 2.000.000 € de la un cetățean britanic. Acesta voia să vândă câteva zeci de criptomonede fără să folosească o platformă de tranzacționare. Astfel a dat de românii care la-u ”ajutat” să își mute toate criptomonedele într-un portofel digital la care aveau acces. 

În câteva zie monedele virtuale s-au evaporat. Când și-a dat seama că a fost păcălit a anunțat poliția. 

Cum a rămas un britanic fără 2.000.000 € după ce a vrut să vândă 42 de criptomonede unor români

Poliția și procurorii au făcut percheziții în municipiul București și județul Mureș, unde au fost descoperite și ridicate înscrisuri, telefoane mobile și o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare – skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar și o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deținere.

Cum a fost prădat britanicul

”Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetățean britanic, de 35 de ani, care intenționa să vândă 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzacții directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacționare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbați din municipiul București și din județul Mureș.

Din grupul respectiv ar fi făcut parte și un bărbat, de 48 de ani, identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor.

Citește și: EXCLUSIV Un cuplu din Cluj a câștigat 7 milioane de euro din criptomonede. Ce a făcut cu banii

Sub pretextul realizării tranzacției, acesta i-ar fi solicitat cetățeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacțiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacția.

La câteva zile după acea întâlnire, bărbații ar fi revenit, context în care ar fi reușit preluarea fără drept a datelor de înregistrare în portofelul digital al britanicului, după care ar fi realizat un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede.

La scurt timp, bărbatul de 48 de ani ar fi menționat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni.

În baza investigațiilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale.

Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în vederea audierii.

Citește și: Afacerist român, care și-a făcut propria criptomonedă, reținut de DIICOT. Fraude de milioane de lei

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.

Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș și Prahova. 

În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Reamintim că activitățile au avut loc într-un dosar penal privind sâvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și tăinuire.

La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro”, a transmis Poliția Română.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te