Afacerist român, care și-a făcut propria criptomonedă, reținut de DIICOT. Fraude de milioane de lei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.09.2023 - 15:06
Călin Donca, reținut de DIICOT. Foto: DIICOT-Poliția Română/ Facebook/ Călin Donca

Un cunoscut afacerist din România, ajuns în atenția publică după ce a participat la o emisiune de televiziune, a fost reținut de DIICOT pentru infracțiuni economice grave.

SHARE

Călin Donca, cel care și-a creeat propria criptomonedă și i-a păcălit pe investitori că vor câștiga de 100 de ori mai mult decât investiția inițială, a fost reținut de DIICOT. 

Acesta este acuzat de mai multe infracțiuni economice.

Afacerist român, care și-a făcut propria criptomonedă, reținut de DIICOT. Fraude de milioane de lei

”La data de 18. 09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Citește și: Din ce face bani românul de 24 ani care este milionar în SUA. Pentru 200.000$ nu mă dau jos din pat

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, inculpații au  constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au  înregistrat în evidențele contabile ale unor  societăți comerciale  pe care le dețineau sau controlau , documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării  bazei de calcul a impozitului pe profit si  măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă,  sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, tot prin utilizarea unor  documente false , liderul  și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale   suma de  8.337.746 de lei   pe care a folosit-o în interesul său  și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai aparținând  membrilor grupului sau  controlată  de aceștia    iar cu restul banilor a achiziționat  bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracțional au inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală și  au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora  suma investiția în această monedă virtuală  poate genera câștiguri de 100  de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 USD.

Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Brașov, Dolj și Buzău fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate  trei autoturisme de lux.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Ploiești, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov. 

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au transmis într-un comunicat comun Poliția și DIICOT.

Citește și: Un afacerist milionar a "picat" pentru a 27-a oară examenul de Bacalaureat. Vrea o viață de student

Cine este Donca

Călin și Orianda Donca au fost în centrul atenției publicului în emisiunea „Chefi la cuțite” unde au impresionat nu doar prin abilitățile lor culinare, ci și prin povestea lor de viață uimitoare. Cei doi au avut ocazia de a pregăti mâncăruri delicioase cu șofranul cultivat în propria lor grădină, dar ceea ce i-a pus cu adevărat în evidență a fost parcursul lor remarcabil în afaceri și evoluția lor dintr-un trecut modest.

„Eu am fost născut în Reșița, într-o garsonieră de 20 de metri pătrați. Vin de la o condiție normală, iar lucrul acesta a fost și o bucurie și mi-a creat foamea să reușesc. Eram sătul de sărăcie, mâncam în fiecare zi pâine și ulei. Treptat, am făcut tot pe mâinile noastre, a fost o bucurie că am putut să facem”, a mărturisit Călin Donca, la Chefi la cuțite.

Călin și Orianda Donca sunt cunoscuți drept doi dintre cei mai proeminenți antreprenori din România, având afaceri de succes care i-au propulsat în rândul celor mai bogați oameni din țară. 

În prezent, Călin Donca deține o afacere profitabilă în domeniul energiei și se află în top 500 cei mai bogați români deși încă nu a împlinit vârsta de 40 de ani.

„Pentru mine a fi milionar înseamnă să ai un milion de euro pe lună, profit curat, pe care mai departe să îl investești în ce vrei tu. Întotdeauna am știut că voi fi bogat. Am considerat că diferența dintre atunci este doar o chestiune de timp și cu cât muncesc mai mult, cu atât timpul va fi mai scurt”, a spus Călin Donca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te