Cum a furat un grefier 323 de dosare penale din Parchetul unde lucra. Ce făcea cu ele

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.03.2024 - 10:56
Sute de dosare penale furate de un grefier Foto: DGA- rol ilustrativ

Un grefier a reușit să fure din instituția unde lucra peste 300 de dosare penale. Multe dintre acestea nu au mai fost găsite. Bărbatul a fost arestat și trimis în judecată.

SHARE
Un grefier a reușit să fure din unitatea de Parchet unde lucra nu mai puțin de 323 de dosare penale. O mică parte din ele au fost găsite în casa lui. Cu celelalte nu se știe ce s-a întâmplat. 
 
Există ipoteza ca acesta să le fi dat foc.
 
Furtul s-a produs în toamna anului trecut. Colegii lui s-au sesizat și au anunțat Direcția Generală Anticorupție. 

Cum a furat un grefier 323 de dosare penale din Parchetul unde lucra. Ce făcea cu ele

Conform unei informări a DGA, ”la data de 29.02.2024, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a finalizat cercetările efectuate împreună cu ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș și a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației la momentele comiterii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, uzurparea de calități oficiale, favorizarea făptuitorului, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals”.
 
Este vorba despre un grefier în vârstă de 34 de ani. 
 
 
Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș s-a autosesizat în cauză în urma constatării lipsei unui număr semnificativ de dosare din sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației.

 Ce făcea grefierul cu dosarele furate

Grefierul depozita dosarele furate într-un spațiu de lângă locuința sa. Însă la percheziții nu au fost găsite toate. Se presupune că le-a sustras pentru a-și acoperi fapte precum cel din 02.11.2023, când și-a asumat calitatea de procuror și a întocmit în fals, o ordonanță de clasare, într-o cauză, prin contrafacerea semnăturii procurorului, pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a unei persoane cercetate pentru infrațiuni rutiere.
 
Ulterior, persoana respectivă a fost trimisă în judecată și așa s-a devoalat faptul că grefierul „a închis” prin fals un dosar penal.
 
Nu sunt informații oficiale care să ateste ce făcea grefierul cu dosarele furate. Însă se suspicionează că unele dintre acestea au fost arse.
 
 
Cel mai probabil le sustragea deoarece încerca să își acopere fapte similare de fals ca în cazul probat.  
 
”La data de 23.12.2023, polițiști anticorupție din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, cu sprijinul unor echipe de luptători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare în județul Maramureș. 
 
În aceeași cauză, la data de 28.12.2023, polițiști anticorupție din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistrița Năsăud, în baza ordonanţei de delegare emisă de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, au efectuat o percheziţie domiciliară, în județul Bistrița Năsăud.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Baia Mare”, a transmis DGA.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te