Criză majoră în Teleorman, Olt și Dolj. Județele au rămas fără apă pentru irigații. Care este cauza

DE Daniel Toșa | 25.07.2022 - 09:20
Criză majoră în Teleorman, Olt și Dolj. Județele au rămas fără apă pentru irigații. Care este cauza/FOTO: Pixabay

În judeţele Teleorman, Olt şi Dolj nu mai este apă pentru a iriga din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

SHARE

"Din nefericire, în Teleorman, Olt şi Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la staţiile de pompare din amenajările Giurgiu - Răsmireşti , SPA Pietrişu, amenajarea Viişoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt - Călmăţui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, staţia Vâlcovia, amenajarea Sadova - Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea - Măceşu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat - Băileşti, SPA Basarabi, amenajarea Cetate - Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă", a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, în perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, iar culturile nu sunt afectate.

Ministrul cere accelerarea lucrărilor de investiții

În aceste condiţii, ministrul Agriculturii a arătat că se impune un ritm accelerat al lucrărilor de investiţii, în aşa fel încât să fie realizat programul pentru reabilitarea sistemului de irigaţii din România.

Citește și: FOTO El e samuraiul ce a luptat în al Doilea Război Mondial până în 1974. S-a predat după 30 de ani

"Întreruperea pompării apei în sistem o transformăm într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în staţiile de pompare şi de impermeabilizare a canalelor de aducţiune şi distribuţie. Ministerul Agriculturii asigură finanţarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Naţional de Reabilitare a Sistemului de Irigaţii în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României.

Citește și: Împotmolit în Ucraina, Putin caută un nou front al războiului: Transnistria, în Republica Moldova

"Bani avem, să nu mai irosim timpul"

Îi asigur pe fermieri că lucrările de investiţii din infrastructura principală se vor realiza la timp. Bani avem, să nu mai irosim timpul!", a transmis ministrul de resort.

Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se de aproape trei ori sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 30 iulie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te