COVID Pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva, prelungit la 7 zile, fără știrea autorităților

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.09.2020 - 18:51
Pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva. Sursa foto: ziaruldeiași.ro

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat prelungirea de la trei la șapte zile a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, însă Biserica nu s-a consultat și cu autoritățile când a decis acest lucru.

SHARE

Pelerinajul vine în contextul în care România se numără printre primele șapte țări pentru care UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluția pandemiei COVID-19, iar la nivelul întregii țări tot mai multe școli trec în scenariul roșu din cauza creșterii numărului de infectări în rândul elevilor și profesorilor.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a declarat, pentru G4Media.ro, că nici un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu a înștiințat instituția cu privire la decizia de a organiza pelerinajul și, mai mult, de a-l prelungi la o săptămână. Procesiunea religioasă de la Iași a devenit cunoscută în întreaga țară și din cauza îmbulzelii din jurul raclei, pe care o ating și sărută în fiecare an circa 200.000 de participanți. 

În schimb, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a transmis, într-un comunicat de presă, că a prelungit durata pelerinajului pentru a se evita aglomerația: „Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice.

După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”. 

Conform ordinului din 22 mai 2020, semnat de ministrul de Interne, Marcel Vela, la slujbele religioase organizate în aer liber poate participa un număr nelimitat de persoane, cu condiția respectării distanței de 1,5 m între participanți. În schimb, pentru adunările publice civile numărul maxim de persoane admis la un eveniment în aer liber este de 100 de participanți, cu respectarea aceleiași distanțe. Aceste diferențe sunt cauzate de faptul că autoritățile consideră că slujbele religioase nu sunt adunări publice (art. 8 din Ordinul nr. 875/80/2020).

Nu este pentru prima oară când pentru BOR există alte reguli: de Paștele ortodox, a fost scandalul cu lumina pe care să o ia credincioșii de la „echipele mixte BOR-MAI”, iar în mai, la înmormântarea ÎPS Pimen, mort de coronavirus, când sute de credincioși și-au dat jos măștile și au sărutat sicriul. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te