COVID-19: EMA studiază noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor care utilizează ARN mesager

DE Daniel Toșa | 12.08.2021 - 13:24
COVID-19: EMA studiază noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor care utilizează ARN mesager/FOTO: Unsplash

Trei noi afecţiuni raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva COVID-19 cu doze de la Pfizer şi Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă pot fi posibile efecte secundare, a declarat miercuri autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentelor.

SHARE

Eritemul multiform, o formă de reacţie alergică a pielii, glomerulonefrita, sau inflamaţia rinichilor, şi sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt studiate de către comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit site-ului agenţiei.

Pfizer, de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, şi Moderna nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de a face comentarii.

Puţin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Spikevax al Moderna au fost administrate în Spaţiul Economic European până la data de 29 iulie, a precizat EMA, comparativ cu cele peste 330 de milioane de doze ale vaccinului Comirnaty al Pfizer, dezvoltat împreună cu BioNTech din Germania.

Citește și: Experiment: 66 de kilometri de autostradă pe trei benzi, asfaltați în nici patru zile. În Germania

Luna trecută, EMA a constatat o posibilă legătură între o inflamaţie cardiacă foarte rară şi vaccinurile care utilizează tehnologia ARNm (informaţii genetice pentru a crea proteina S a coronavirusului).

Cu toate acestea, autoritatea europeană de reglementare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât orice riscuri.

EMA nu a oferit miercuri detalii cu privire la numărul de cazuri de noi afecţiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companii. Agenţia europeană nu a recomandat schimbări în ceea ce priveşte etichetarea vaccinurilor.

Citește și: Brigitte și Florin Pastramă riscă pușcăria pentru afacerea, oficial păguboasă, cu măști „de firmă”

Aceasta a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină ale secţiunii de siguranţă din baza de date a tuturor vaccinurilor autorizate şi a adăugat tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o ia în considerare pentru vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J, în urma actualizării EMA de săptămâna trecută.

Acţiunile Moderna, care au urcat cu peste 75% până la închiderea de marţi, de la jumătatea lunii iulie, când a aderat la indicele S&P 500 , au scăzut miercuri cu aproximativ 16%, la 384 de dolari.

Acţiunile BioNTech listate în SUA au scăzut cu 14,4%, iar cele ale Pfizer cu aproape 4%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te