CORVETE Premierul Orban vrea ca Armata să înceapă negocierea contractului cu Naval Group

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.07.2020 - 11:33
Orban pe șantierul Cazinoului Constanța/FOTO: theworldnews.net

Premierul Ludovic Orban a criticat în termeni foarte duri grupul olandez Damen pentru că încearcă să tergiverseze în instanță, prin diverse tertipuri avocățești, semnarea contractului de 1,6 miliarde euro pentru construcția celor patru corvetele militare.

SHARE

Licitația a fost organizată de Ministerul Apărării Naționale și câștigată de firma franceză Naval Group în asociere cu Șantierul Naval Constanța, la finalul anului 2018.

De atunci, compania Damen a dechis mai multe procese prin care a cerut chiar și anularea procedurii de atribuire a contractului. Procesul a fost pierdut definitiv pe 13 iulie 2020. Dar Ministerul Apărării Naționale a anunțat că pe rolul instanțelor de judecată mai sunt trei contestații depuse depuse de grupul olandez, iar contractul se va semna la finalizarea acestora.

„Mi se pare o hărțuire greu de acceptat. Procesul principal, anume contestația împotriva deciziei de adjudecare a contractului către consorțiul Naval Grup - Șantierul Naval Constanța, a fost respinsă prin hotărâre judecătorească definitivă. (…) Atâta timp cât instanţa s-a pronunţat prin hotărâre definitivă pe subiectul principal, decizia de adjudecare, din punctul meu de vedere nu mai există niciun fel de problemă juridică pentru negocierea şi semnarea contractului”, a declarat premierul Ludovic Orban, aflat în vizită oficială la Șantierul Naval Constanța.

Damen a primit o Hotărâre de Guvern cu dedicație

Afacerea „corvetă multifuncțională” a fost demarată inițial de Guvernul României, în anul 2016. În acel an, premierul de atunci Dacian Julien Cioloș a emis o Hotărâre de Guvern, contrasemnată de ministrul Apărării, Mihnea Motoc, prin care contractul pentru construcția celor patru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, pe motiv că aceasta era singura companie care putea să construiască corvetele cerute. Nimic mai fals, de fapt.

Hotărârea Guvernului Cioloș a fost ulterior anulată de guvernul PSD, pe motiv că MApN nu obţinuse acordul Parlamentului pentru această achiziţie care depăşea 100 de milioane de euro.

Francezii, câștigători

După ce procedura de atribuire a contractului a fost reluată, s-a dovedit că mai multe companii din Uniunea Europeană aveau capacitatea să livreze corvetele comandate de Guvernul Cioloș pentru Armata Română. Drept dovadă, după reluarea procedurii, în etapa finală au fost selectate companiile Fincantieri, Naval Group și Damen.

Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, oferte depuse de cele trei companii: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Citește și: Damen amenință voalat Newsweek România, după ce a pierdut procesul cu MApN pentru corvete

Rezultatul final al licitației nu a fost pe placul olandezilor de la Damen, care au încercat să obțină în instanță anularea procedurii de atribuire a contractului. Au reușit doar amânarea semnării contractului cu aproape doi ani. Culmea, după ce a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel București, compania Damen susține că a făcut astfel de demersuri „în spiritul consolidării statului de drept”.

Cine plătește daunele?

În acest moment, conform MApN, pe rolul instanţelor de judecată sunt înregistrate trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV, a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau Ministerul Apărării Naţionale.

Va plăti cineva pentru toată această tevatură de aproape doi ani de zile, timp în care Ministerul Apărării Naționale a fost nevoit să cheltuiască resurse importante pentru a-și apăra poziția?

Surse din cadrul Armatei susțin că, la finalul proceselor, Ministerul Apărării Naționale ar trebui să ceară în instanță plata daunelor avute pentru procesele cu Damen, dar mai ales pentru întârzierea generată de semnarea contractului: „Pentru fiecare an de întârziere, francezii pot cere majorarea valorii contractului cu rata medie anuală a inflației. În anul 2019 a fost de aproximativ 4%, iar pentru anul curent se preconizează că ar ajunge la aproximativ 5%. Asta înseamnă cel puțin 50-60 de milioane euro plătiți în plus de Ministerul Apărării. Să vedem cine o să plătească această diferență de bani”.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.