Damen amenință voalat Newsweek România, după ce a pierdut procesul cu MApN pentru corvete

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.07.2020 - 17:03
Fregată Damen/FOTO: damen.com

Într-un comunicat de presă, compania olandeză Damen spune că va „căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”.

SHARE

Compania olandeză Damen a încercat timp de un an să blocheze în instanță atribuirea contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare pe care le vrea Ministerul Apărării. Culmea, după ce a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel București, compania Damen susține că acțiunile acesteia au făcute „în spiritul consolidării statului de drept”.

În tergiversarea atribuirii contractului, un aport important l-a avut și Andrei Ignat, fostul șef al Departamentului Armamente, care a făcut o plângere la Parchetul Militar după ce ar fi fost „identificate vicii de procedură, care pot conduce la vulnerabilizarea actului decizional“.

Citește și: EXCLUSIV Damen a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Apărării în dosarul corvetelor

Amenințări voalate

Într-un comunicat de presă, compania olandeză Damen arată că va „căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”.

Amenințările olandezilor se referă la articolele publicate de revista Newsweek România, care a publicat în exclusivitate ofertele depuse de cele trei companii care s-au luptat pentru adjudecarea contractului. Italienii de la Fincantieri au licitat contractul pentru suma de 1,34 miliarde de euro, olandezii de la Damen au cerut 1,255 miliarde de euro și francezii de la Naval Group 1,2 miliarde de euro.

Articole despre controversata afacere cu corvete au mai fost publicate în România Military, Cuget liber și B1 TV, după ce Newsweek România a dezvăluit datele financiare ale ofertanților. Toate cele patru instituții media au fost acuzate de fostul secretar de stat și șef al Departamentului pentru Armamente, Andrei Ignat, că au dezvăluit informații „secret de serviciu”.

Acuzațiile lui Ignat, clasate de DNA

Plângerea a ajuns pe masa procurorilor DNA, dar a fost clasată. Newsweek România a prezentat în exclusivitate motivele pentru care a fost clasată plângerea. De exemplu, în clasare se menționeză că: „în urma consultării surselor publice de informare, respectiv site-urile publicațiilor menționate, a rezultat că în curpinsul anumitor articole sunt publicate informații clasificate secret de serviciu, respective prețurile din ofertele financiare finale ale celor trei operatori economici care au depus ofertă finală. (…) Este de menționat că datele la care au apărut aceste informații în mass-media sunt ulterioare, corelativ cu momentul adoptării deciziilor în cadrul comisiei de evaluare (…) diseminarea acestor informații în mass-media nu a fost aptă să influențeze luarea deciziilor în cadrul procedurii specific, motiv pentru care, în cauză nu se poate reține că prin diseminarea acestor informații a fost afectată activitatea sau interesele autorității contractante, respective ale vreunui operator economic participant la procedura specifică”.

Strategic, Damen face un pas în spate

După amenințările la adresa mass media din România, compania Damen critică direct instanțele de judecată invocând transparența.

„În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte”, se menționează în comunicat.

Într-un final, pare că olandezii par că fac un pas strategic în spate și anunță triumfători că „Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de încredere al României pentru construcția de nave civile și militare împreună cu cei peste 6.500 de angajați și subcontractanți în România. Damen este singurul constructor de nave din România care și-a dovedit capacitatea de a livra la timp, respectând bugetele și parametrii contractați. Din momentul începerii licitației, șantierele navale Damen din România au livrat mai multe nave pentru forțe navale din întreaga lume. Doar anul acesta, Șantierul Naval Damen Galați livrează pentru Australia unul dintre cele mai moderne și avansate spărgătoare de gheață din lume și o a doua corvetă pentru Marina Pakistanului, după ce prima dintre ele a fost livrată anul trecut. Șantierul Naval Damen Mangalia este unul dintre cele mai importante șantiere navale din Europa care poate face din România un lider la nivel european și mondial. Damen rămâne puternic ancorat în România!”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te