Coreea de Nord testează cea mai mare rachetă balistică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.01.2022 - 08:38
Coreea de Nord testează cea mai mare rachetă balistică/FOTO: cleveland.com

Coreea de Nord a confirmat luni că a lansat o rachetă balistică Hwasong-12, aceeași armă cu care a amenințat cândva că va ținti teritoriul american Guam cu „foc învăluitor”, provocând temeri că statul înarmat nuclear ar putea relua testele cu rază lungă de acțiune.

SHARE

Lansarea rachetei balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a fost raportată pentru prima dată duminică de autoritățile sud-coreene și japoneze. A fost cel de-al șaptelea test efectuat de Coreea de Nord în această lună și prima dată din 2017 când a fost lansată o rachetă cu capacitate nucleară de această dimensiune.

Statele Unite sunt îngrijorate că testele de rachete din ce în ce mai intense ale Coreei de Nord ar putea fi precursori ai reluării testelor cu arme nucleare și rachete balistice intercontinentale (ICBM) și au promis un răspuns nespecificat „menit să arate angajamentul nostru față de aliații noștri", a declarat un oficial american de rang înalt reporterilor de la Washington.

„Nu este vorba doar de ceea ce au făcut ieri, ci de faptul că acest lucru vine după un număr destul de semnificativ de teste în această lună", a declarat oficialul, îndemnând în același timp Pyongyangul să se alăture discuțiilor directe, fără condiții prealabile.

Citește și: VIDEO George Simion și cameramanul său au pălmuit doi botoșăneni. Motivul: n-au dat mâna cu liderul

Coreea de Nord a declarat că este deschisă la diplomație, dar că deschiderile Washingtonului sunt subminate de sprijinul acordat de acesta pentru sancțiuni și exerciții militare comune, precum și de acumularea de arme în Coreea de Sud și în regiune.

În 2018, inclusiv summituri cu președintele american de atunci, Donald Trump, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că și-a completat forța nucleară și a spus că va suspenda testele nucleare și lansările celor mai lungi rachete cu rază de acțiune ale țării.

Kim a declarat că nu mai este obligat să respecte acel moratoriu după ce discuțiile au eșuat în 2019, iar Coreea de Nord a sugerat în această lună că ar putea relua aceste activități de testare, deoarece Statele Unite nu au dat niciun semn de renunțare la „politicile sale ostile”.

Citește și: UK va propune NATO o desfășurare „majoră” de trupe și nave de război pentru descurajarea Rusiei | Newsweek Romania

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că recenta avalanșă de teste de rachete nord-coreene amintește de tensiunile sporite din 2017, când Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare, a lansat cele mai mari rachete și a atras amenințări de „foc și furie” din partea Statelor Unite.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, a vizitat luni Comandamentul de rachete al armatei din țara sa pentru a verifica gradul de pregătire al acestuia în fața lansărilor nord-coreene, a precizat ministerul într-un comunicat.

„Seria de lansări de teste de rachete ale Coreei de Nord, inclusiv rachete balistice cu rază intermediară de acțiune, reprezintă o amenințare directă și serioasă pentru noi și o provocare gravă la adresa păcii și stabilității internaționale", a declarat Suh după ce a fost informat. „Vom menține o postură de pregătire militară completă care poate răspunde imediat la orice situație".

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat reporterilor că Coreea de Nord își intensifică provocările la adresa comunității internaționale și a declarat că „îmbunătățirea remarcabilă” a tehnologiei rachetelor „nu poate fi tolerată”, relatează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te