Concert Regal Caritabil 2024. 6 soliști, beneficiari ai burselor Tinere Talente, vor urca pe scenă

DE Catinca Doboș | Actualizat: 24.10.2024 - 17:25
Concert Regal Caritabil 2024. 6 soliști, beneficiari ai burselor Tinere Talente, vor urca pe scenă - Foto: Colaj
Concert Regal Caritabil 2024. 6 soliști, beneficiari ai burselor Tinere Talente, vor urca pe scenă - Foto: Colaj
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, la Concertul Regal Caritabil din 2023 - Foto: Franco Godini
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, la Concertul Regal Caritabil din 2023 - Foto: Franco Godini
Cadmiel Boțac - Foto: Ciprian Florea
Cadmiel Boțac - Foto: Ciprian Florea
Mihai Ritivoiu - Foto: arhivă solist
Mihai Ritivoiu - Foto: arhivă solist
Constantin Borodin - Foto: Cristian Barcan
Constantin Borodin - Foto: Cristian Barcan
Izabela Ghergu - Foto: arhivă solist
Izabela Ghergu - Foto: arhivă solist
Mircea Dumitrescu - Foto: Bogdan Cristian
Mircea Dumitrescu - Foto: Bogdan Cristian
Paul Răducanu - Foto: arhivă solist
Paul Răducanu - Foto: arhivă solist

Concert Regal Caritabil 2024. 6 soliști, beneficiari ai burselor Tinere Talente, vor urca pe scena Ateneului Român, mâine, 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai, la a XV-a ediție a Concertului Regal Caritabil, în prezența Familiei Regale a României.

SHARE

Pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai, are loc cea de-a XV-a ediție a Concertului Regal Caritabil, la Ateneul Român, în prezența Familiei Regale a României.

Concertul Regal Caritabil este organizat de Fundația Regală Margareta a României, iar toate fondurile colectate susțin programul Tinere Talente, prin care, anual, un număr de 30 tineri foarte talentați, proveniți din familii defavorizate, primesc bursă de sprijin pentru susținerea studiilor în muzica clasică sau arte plastice.

Anul acesta, pe scena Ateneului Român, dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Universitaria a UNMB acompaniază tineri muzicieni de valoare, premiați internațional: pianiștii Cadmiel Boțac și Mihai Ritivoiu, violonceliștii Constantin Borodin și Izabela Ghergu și violoniștii Mircea Dumitrescu și Paul Răducanu.

Soliștii sunt alumni de succes ai programului național Tinere Talente.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, la Concertul Regal Caritabil din 2023 - Foto: Franco Godini

Cadmiel Boțac

Un talent precoce, Cadmiel Boțac câștigă la doar 10 ani premiul I la concursul „Young Virtuosov” (Zagreb), primul dintr-o serie de competiții internaționale la care se situează pe primul loc - „Milano Piano Talents”, „Adilia Alieva” din Franţa, Concursul Internațional „Carl Filtsch”, „Transylvanian Piano Competition”, fiind și laureat al Concursului Internațional „George Enescu”.

Cadmiel Boțac a fost întrebat, într-un interviu pentru Fundația Regală Margareta a României, de ce are nevoie un tânăr talentat pentru a face performanță.

„În primul rând, muncă. Talentul trebuie șlefuit, cultivat, dezvoltat, iar acest lucru este realizabil doar prin muncă. În al doilea rând, este nevoie de implicarea necondiționată a profesorilor, de susținerea părinților, sau a oricărei alte surse externe care poate oferi tânărului condițiile, instrumentele, materialele, resursele sau contextul ideal pentru a munci și a se dezvolta. Dacă aceste elemente sunt prezente și constante, tânărul are toate șansele să ajungă la performanță”, a declarat Cadmiel Boțac.

Cadmiel Boțac - Foto: Ciprian Florea

Mihai Ritivoiu

Mihai Ritivoiu are o carieră prolifică în Europa și Asia. Stabilit la Londra, a câștigat numeroase competiții naționale și internaționale, printre care Concursul Național „Dinu Lipatti” de la București și „Concursul Intercolegial al Societății Beethoven Piano din Europa” din Londra.

Cel mai notabil, Mihai este laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, unde a fost distins și cu premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu.

Mihai Ritivoiu - Foto: arhivă solist

Constantin Borodin

Constantin Borodin are peste 20 de premii naționale și internaționale în palmares. A studiat la Conservatorul Regal din Ghent și la Universitatea de Arte din Berlin. Este membru al Orchestrei Naționale Române și al ansamblului Violoncellissimo.

„Voi participa pentru prima oară în calitate de solist la Concertul Regal Caritabil, ceea ce amplifică emoția acestui eveniment. Pentru mine este deopotrivă o onoare, dar și o mare responsabilitate. Mă voi bucura enorm să revăd foști colegi bursieri pe aceeași scenă”, a spus Constantin Borodin, într-un interviu pentru Fundația Regală Margareta a României.

Constantin Borodin - Foto: Cristian Barcan

Izabela Ghergu

Izabela Ghergu este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale. Colaborează cu Orchestra Română de Tineret, ansamblul Violoncellissimo, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Operei Naționale din București.

„Muzica este pentru mine un stil de viață. A fost prezenta în viața mea încă de când eram doar un copil. Îmi plăcea să cânt și fredonam piese prin casa toată ziua. Din momentul în care am început să studiez la o școală de muzică am înțeles că treaba o să devină din ce în ce mai serioasă, și mi-a plăcut și asta. Drumul meu în studiul muzicii continuă și acum, și îl parcurg cu aceeași plăcere”, a declarat Izabela, într-un interviu pentru Fundația Regală Margareta a României.

Izabela Ghergu - Foto: arhivă solist

Mircea Dumitrescu

Supranumit „micul Paganini” de către mass-media națională, Mircea Dumitrescu a câștigat prima sa competiție la 12 ani, la Concursul International „Alice Bel Colle” din Acqui Terme, Italia. De atunci a câștigat peste 60 de concursuri, dintre care 25 internaționale.

„Programul Tinere Talente a însemnat foarte mult pentru mine. Pe lângă experiența pe care am căpătat-o din întâlnirile de mentorat și din toată parcurgerea mea ca bursier, faptul că am putut fi sprijinit financiar a însemnat foarte mult pentru mine. Am putut să-mi achiziționez propriul instrument,  să particip la cursuri de masterclass cu mari violoniști ai lumii precum Gabriel Croitoru, Mihaela Martin, David Grimal, Liviu Prunaru și mulți alții, m-au ajutat să capăt experiență în devenirea unui muzician complex”, a spus Mircea Dumitrescu, într-un interviu pentru Fundația Regală Margareta a României.

Paul Răducanu

Paul Răducanu este membru al Orchestrei Române de Tineret și laureat a numeroase competiții, printre care Concursrile Internaționale „Paul Polidor”, „Timotei Popovici ”, „Miniatura Romantică” și „W.A.Mozart”.

„Visul meu este să ating statutul de solist internațional și să colaborez cu cele mai renumite orchestre ale lumii”, a spus Paul, într-un interviu pentru Fundația Regală Margareta a României.

Paul Răducanu - Foto: arhivă solist

Bursa Tinere Talente

Fundația Regală Margareta a României a creat în 2008 un program național pentru a sprijini și promova tinerii artiști talentați, care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și dezvolta potențialul și a-și exprima valoarea artistică.

Bursele Tinere Talente se acordă tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-24 ani, elevi și studenţi la liceele și universitățile cu profil muzical și artistic din România, care provin din familii cu venituri mici.

Proiectul oferă tinerilor talentați sprijin complex, relevant și constant, prin burse, mentorat și promovare, fiind considerat azi cel mai bun program de artă și cultură din România. 

Până acum, au fost acordate 440 de burse, iar 305 de tineri artiști (135 muzicieni și 170 artiști vizuali) au beneficiat de acestea (unii au primit bursele mai mulți ani, de aici diferența de număr).

Pe lângă bursa de studiu, tinerii au acces la oportunități foarte valoroase: interacțiune cu artiști consacrați și personalități culturale, prin sesiuni de discuții și ateliere de creație, acces la concursuri și evenimente, masterclass-uri, care oferă tinerilor șansa de a beneficia în mod gratuit de experiența și valoarea artiștilor consacrați la nivel internațional.

În jur de 150.000 de euro sunt colectați anual prin Concert Regal și sponsorizări de la companii.

Bursele individuale, în valoare de până la 2000 Euro, acoperă costuri precum achiziţionarea materialelor de studiu, instrumentelor muzicale, ustensilelor de creaţie sau participarea la concursuri şi cursuri de specializare.

De asemenea, tinerii artişti vor avea ocazia să participe la evenimente culturale, expoziţii, concerte şi recitaluri.

Selecţia este deschisă elevilor şi studenţilor din întreaga ţară, înscrişi la licee sau universităţi cu profil artistic şi muzical, cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, care provin din familii cu un venit sub 2.200 Lei/membru de familie şi nu dispun de mijloace financiare pentru a-şi perfecţiona talentul.

Cei care au beneficiat de trei ori de bursă nu mai sunt eligibili.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te