Comisarul român Adina Vălean, trolat masiv pe Twitter și criticat de liderii europeni

DE Valentin Mirică | Actualizat: 24.05.2021 - 13:36
Adina Vălean Foto: Facebook

Comisarul român Adina Vălean, care răspunde transporturi în cadrul Comisiei Europene, a fost trolat masiv pe Twitter și criticat de liderii europeni, după o postare pe Twitter despre deturnarea, de către regimul Lukașenko, a unui avion RyanAir.

SHARE

“Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii pasagerilor de la bord”, a scris Adina Vălean pe Twitter.

În realitate, la acel moment KGB-ul din Belarus îl reținuse pe jurnalistul Roman Protasevici și pe prietena sa, iar avionul a decolat fără ei. Protasevici riscă pedeapsa cu moartea, în Belarus. 

Doi foști miniștri de externe, Carl Bildt, un respectat diplonat suedez, și Radoslav Sokorski, care a condus diplomația poloneză, au criticat deschis mesajul lui Vălean. 

Citește și: Cristian Diaconescu: Sancțiunile UE împotriva Belarus pot fi drastice. Intervenția NATO, exclusă | Newsweek Romania

”O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”, a scris Bildt pe Twitter. 

”Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Roman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 Belarus a amenințat cetățenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”, i-a transmis și Sikorski. 

Însă mesajul lui Vălean a avut peste 2600 de reacții - și doar 411 like-uri - imensa majoritate fiind extrem de critice. 

“Acesta este un mesaj rușinos din partea unui comisar. Subminați coerența reacției UE la un act de terorism de stat și deturnarea ilegală a unui pasager și a unui zbor Schengen între două state membre ale UE. Să vă fie rușine. UE trebuie să acționeze pentru a proteja drepturile omului“, a comentat Ville Niinistö, europarlamentar finlandez, membru al grupului Verzilor. 

Printre criticii de pe Twitter ai lui Vălean s-au aflat Partidul Liberal din Letonia, mai mulți europarlamentari socialiști din diferite țări, precum și jurnaliști.

Unii dintre comentatori remarcă ironic faptul că Vălean are studii postuniversitare în domeniul Instituțiilor și mecanismelor de siguranță și securitate națională, Colegiul Național de Apărare, București.

Citește și: Belarus: iubita jurnalistului de opoziție Roman Protasevici a fost scoasă din avion și reținută

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.