Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 21,99 %
Marcel Ciolacu 21,68 %
86,61 %
Elena Lasconi 15,82 %
George Simion 14,70 %
Click aici pentru rezultate complete

CNA a amendat RTV cu 15.000 de lei după o emisiune despre Raed Arafat

DE Valentin Mirică | Actualizat: 23.06.2021 - 22:35

CNA a sancţionat, miercuri, cu amenzi de 15.000 de lei şi 10.000 de lei şi cu o somaţie publică postul de televiziune România TV din cauza încălcării dreptului la propria imagine şi nerespectării principiului audiatur et altera pars.

SHARE

Potrivit unui comunicat, întrunit miercuri în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi, constatând încălcări ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, a decis să aplice postului România TV următoarele sancţiuni:

* amendă de 15.000 de lei, deoarece, în ediţiile din 9 februarie şi 22 martie le emisiunii "Punctul Culminant", s-au făcut afirmaţii despre şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, fără a se ţine cont de prevederile art. 40 alin. (1) şi (2) şi nici de cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi b);

Citește și: Un agent de la Rutieră a dus un contravenient până la bancomat cu mașina poliției ca să-și ia șpaga

* amendă de 10.000 de lei pentru acuzaţii la adresa lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, formulate în ediţiile din 10 şi 22 februarie ale emisiunii "Punctul Culminant" şi în emisiuni informative din 21 februarie, cu încălcarea dispoziţiilor art. 40 alin. (2);

* somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b), în emisiunile "Ştirile România TV" şi "Breaking news" din 19 şi 22 februarie, "România de Poveste" din 27.02.2021 şi "Punctul culminant" din 23 februarie, având ca subiect filmările lui Mălin Bot la sediul AUR.

Amenda de 15.000 de lei şi somaţia publică au fost propuse de Dorina Rusu, iar amenda de 10.000 de lei de Mircea Toma, membri CNA.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează la art. 40 că: (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

"În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Citește și: O navă militară și un avion rusești au tras asupra unui ditrugător britanic în Marea Neagră

Totodată, la art. 64 - (1) se prevede că "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", în timp ce art. 66 prevede că "în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică". 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te