Clanul Capră, care lua alocațiile copiilor victimelor și le amenința cu violul, ani grei de pușcărie

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.07.2022 - 13:17
Mmebrii clanuui Capră erau deosebit de violenți. Confiscau victimelor alocațiile pentru copii, ajutoarele sociale și le emenințau cu bătaia și violul Foto: captură Ziar Piatra Neamț
Mmebrii clanuui Capră erau deosebit de violenți. Confiscau victimelor alocațiile pentru copii, ajutoarele sociale și le emenințau cu bătaia și violul Foto: captură Ziar Piatra Neamț

Membrii violentului clan Capră ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lunp, iar drept garanție cereau buletinele împrumutaților și le foloseau pentru a ridica alocațiile copiilor și ajutoarele sociale.

SHARE

Gruparea a terorizat trei cartiere de locuinţe sociale între anii 2017 şi 2020, iar cei care nu plăteau taxe de protecţie erau bătuţi şi siliţi să părăsească locuinţele.

Citește și: VIDEO Interlopul proxenet Italiano Tănase pus în libertate. Contesa Băncuță, în arest la domiciliu

Cămătarii ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sunt restituite, le confiscau victimelor cărțile de identitate. Pe baza acestor acte încasau alocaţiile copiilor, ajutoarele sociale sau alte drepturi de care beneficiau cei pe care îi împrumutaseră.

Citește și: Patru interlopi din clanul Bonescu, între 21 și 49 de ani, au exploatat sexual o copilă de 14 ani

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, interlopii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute violenţele. 

Citește și: În 2020, Team Novak avea un singur român, acum ministrul Sportului vrea 40% români în toate echipele

„Membrii acestei grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, din Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de SC Locativ Serv. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinându-i pe chiriaşi să părăsească respectivul cartier“, conform DIICOT. 

Citește și: Interlopul Șoarecu, lăsat lat în cimitir de trei bărbați cu cagule

Minori trimiși ca să-i amenințe pe reclamanți 

Primele percheziţii şi reţineri în acest caz au avut loc pe data de 19 mai 2020, opt persoane fiind atunci arestate. Dar membrii clanului Capră au pus la cale intimidarea şi agresarea martorilor din dosarul „fraţilor“ aflaţi în detenţie, pentru ca să-şi retragă plângerile penale. „La comiterea infracţiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal“, arătau procurori DIICOT.   

Citește și: Unde au fugit interlopii Mircea Nebunu și Anaser Duduianu ca să scape de închisorile românești

Vasile Capră, de 39 de ani, fratele liderului, era deja după gratii din ianuarie 2020, la Penitenciarul Bacău, în urma altui dosar penal de şantaj. Ancheta a stabilit că el continua să comită infracţiuni şi din închisoare. Cerea şi aici taxe de protecţie şi îi dirija pe membrii grupării pentru recuperarea unor „taxe“ de la comercianţii dintr-o piaţă din Piatra Neamţ. În detenţie, a cerut de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi alţi arestaţi dacă nu plăteşte.   

Amenințau victimele că le violează copiii

Cercetările au stabilit că Vasile Capră le-a solicitat rudelor să aibă „grijă“ de o persoană care îl reclamase, pentru a-şi retrage plângerea, iar fratelui său, aflat atunci în libertate, să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, pentru retractarea acuzaţiilor, spunându-i să apeleze la „toate mijloacele“. Solicita bani şi unor persoane ce locuiau în cartierul Văleni 1, suma fiind de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin. Pentru a fi „convingător“ ameninţa victimele că le violează copiii, iar pe femei că le obligă să se prostitueze. Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele.   

„Pe 26 decembrie 2019, au venit mătuşa, unchiul şi fratele din Spania să facă sărbătorile acasă. Unchiul a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii. Avem şapte copii...Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, spunea una din victimele şantajului. 

15 membri ai clanului Capră, condamnați

Magistraţii de la Tribunalul Neamţ au pronunţat la 5 octombrie 2021 sentinţele în dosarul unui clan interlop, condamnaţii având sancţiuni cuprinse între 10 ani de închisoare cu executare şi 1 an şi 6 luni cu suspendare, toate însumate totalizând 53 de ani şi cinci luni.   

E vorba de un număr de 15 membri ai grupării Capră, care au terorizat locuitorii din trei cartiere ale oraşului Piatra Neamţ. Cel considerat liderul grupării, Dan Capră, are de executat 9 ani de închisoare cu executare, iar unul dintre „locotenenţi“, Mihai Capră, 10 ani.   

În acelaşi dosar, Vasile Capră, fratele şefului, a fost condamnat la 6 ani de detenţie, Mihai Iulian Capră 3 ani şi 4 luni, Eduard Stejar - 3 ani, iar Mihai Lucian Lazăr 3 ani şi 8 luni. Pentru Garofiţa Capră pedeapsa dispusă este de 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere.   

Florica Lazăr a primit 2,8 ani de închisoare cu suspendare, Ana Maria Toma - 3 ani, fără executare, în timp ce Iulian Bozu şi Elena Borcoi au pedepse de câte 2,8 ani de detenţie, sub supraveghere.  În acelaşi dosar, cele mai mici sancţiuni, de c'te un 1 an şi 6 luni, cu suspendare sub supraveghere au fost pentru Constantin Capră, Narcis Andrei Lazăr şi Gheorghiţă Ursu, aceştia fiind găsiţi vinovaţi de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei.   

Pentru o altă femeie inculpată în acelaşi dosar, Farmacista Lazăr, procesul a încetat deoarece în timpul judecăţii femeia s-a stins din viaţă, se pare răpusă de COVID-19. De la majoritatea inculpaţilor s- au dispus confiscări de bani în folosul statului, în total 35.300 de lei şi 12.600 de euro. Niciuna din cele 21 de victime din acest caz nu a solicitat daune de la inculpaţi, deşi parte dintre acestea au fost părţi civile, conform Adevărul. 

Decizia de ieri a Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi poate fi contestată la Apel Bacău. Constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj şi răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei au fost acuzaţiile aduse membrilor clanului interlop, ce au format o structură bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi.   

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te