Ciolacu: România are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen

DE Alin Crișan | 28.12.2023 - 22:01
Ciolacu: România are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, joi seară, că aderarea României la Spaţiul Schengen maritim este extrem de important, urmărindu-se dezvoltarea Portului Constanţa.

SHARE

Premierul afirmă că, după 13 ani, este prima dată când există un acord politic cu Austria, iar procesul este ireversibil.

”România, după data de  23 anul acesta şi luna aceasta are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen maritim, unde ne intersează foarte mult dezvoltarea Portului Constanţa şi aerian.

Ciolacu: România are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen

În primul rând trebuie să ne pregătim pentru anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei să finalizăm intrarea totală în Spaţiul Schengen a României”, a declarat, joi seară, premierul Marcel Ciolacu, la România TV.

Acesta a reiterat ideea că, de 13 ani, România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de aderare la Spaţiul Schengen.

”Este prima oară când avem un acord politic de aderare parţială. Cu alte cuvinte, din acest moment tot procesul este ireversibil”, a mai declarat premierul.

Citește și: Cioloş: „Nu există niciun acord şi niciun calendar Schengen pentru ridicarea controalelor vamale”

Acesta a menţionat că nu se va mai face un Consiliu JAI pentru decizia referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen maritim şi aerian:

”Nu cred că se mai face Consiliu JAI, o să fie un vot al reprezentanţilor fiecărui stat şi se va face această procedură ţinând cont că mai sunt 2 zile până la anul nou (...) În acest moment documentele sunt la jurişti la Comisie şi la Guvernul austriac pentru ultima formă care va fi înaintată la toţi reprezentanţi UE”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri seară, că din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Ministerul de Interne a precizat că, în 23 decembrie, s-a ajuns la un acord politic în acest sens, dar discuţiile vor continua până la obţinerea unei decizii.

Bucuria din România şi Bulgaria în legătură cu Schengen a fost aparent prematură. Contrar afirmaţiilor făcute de guvernele de la Bucureşti şi Sofia, guvernul federal austriac îşi menţine refuzul faţă de aderarea celor două ţări la zona Schengen, care permite călătoriile fără controale la frontieră.

Citește și: Presa austriacă susține că România se bucură prematur în privința Schengen. Austria refuză aderarea

Negocierile sunt încă în curs de desfăşurare, a precizat joi după-amiază Ministerul de Interne de la Viena, ca răspuns la o solicitare a publicaţiei "Die Presse".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te